Ποιοι θα σε κυνηγήσουν το 2014 για το ΙΧ σου – Οδηγός επιβίωσης

Ποιοι θα σε κυνηγήσουν το 2014 για το ΙΧ σου – Οδηγός επιβίωσης
Έχεις δύο ημέρες για να γλιτώσεις το πρόστιμο από τα τέλη κυκλοφορίας, λίγες ώρες για να πάρεις πίσω τις πινακίδες σου πριν καταστραφούν από την εφορία και ένα μικρό χρονικό περιθώριο για να ασφαλίσεις το όχημά σου πριν σου έρθει το πρόστιμο ηλεκτρονικά. Και τι θα γίνει με τον φόρο πολυτελείας; Όλες οι οδηγίες στον οδηγό επιβίωσης που ακολουθεί  

Μπορώ να πληρώσω τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς πρόστιμο;

Ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης παράταση που σας δίνει ένα μικρό χρονικό περιθώριο μέχρι και την Παρασκευή. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια. Θα πάτε στην τράπεζα αφού τυπώσετε το ειδοποιητήριο και θα πληρώσετε κανονικά. Από την επομένη θα ισχύσει κανονικά το πρόστιμο το οποίο βλέπετε και στον σχετικό πίνακα:

Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 44 ευρώ
• Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 110 ευρώ
• Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 240 ευρώ
• Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 270 ευρώ
• Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 480 ευρώ
• Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 530 ευρώ
• Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 600 ευρώ
• Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 1320 ευρώ
• Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 1760 ευρώ
• Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 2000 ευρώ
• Από 4.001 κ.ε και άνω 2640 ευρώ

Η παράταση αφορά και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης;

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο μόνο για τα τέλη κυκλοφορίας. Βέβαια, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης δεν διπλασιάζεται σε περίπτωση που δεν πληρωθεί εγκαίρως. Χαρακτηρίζεται ως ληξιπρόθεσμη οφειλή και αρχίζουν να υπολογίζονται προσαυξήσεις. Καλό είναι φυσικά να την πληρώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μπορώ να καταθέσω τώρα τις πινακίδες χωρίς να πληρώσω τα τέλη;

Δυστυχώς δεν υπάρχει παράταση για την κατάθεση πινακίδων (τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση που να σας εξασφαλίζει). Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 μέχρι την Παρασκευή ώστε να γλιτώσετε το υπέρογκο πρόστιμο και να καταθέσετε τις πινακίδες κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά. Προσοχή: αν παρέλθει η προθεσμία της Παρασκευής και αφήσετε τα τέλη απλήρωτα, τότε θα είστε υποχρεωμένοι να τα πληρώσετε διπλά ακόμη και αν καταθέσετε τις πινακίδες μέσα στο 2014. Αυτό συμβαίνει διότι οι εφορίες, δεν παραλαμβάνουν πινακίδες αν δεν υπάρχει χαρτί πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ποιος είναι ο λόγος να τις καταθέσετε από τη στιγμή που θα έχετε πληρώσει τα τέλη; Ο μόνος λόγος είναι να έχετε αυτοκίνητο άνω των 1929 κυβικών κάτι που σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να πληρώνετε και φόρο πολυτελούς διαβίωσης. Για κάθε μήνα που θα έχετε αυτό το αυτοκίνητο στην κατοχή σας μέσα στο 2014, τόσα περισσότερα θα πληρώσετε με το εκκαθαριστικό του 2015.

Προλαβαίνω να πάρω τις πινακίδες μου πίσω πριν καταστραφούν;

Οι εφορίες έχουν εντολή να καταστρέφουν τις πινακίδες με τη συμπλήρωση ενός έτους. Αν θέλετε μετά να βγάλετε το όχημά σας από την κατάσταση ακινησίας, οφείλετε να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών για έκδοση καινούργιων. Για να αποφύγετε αυτή τη διαδικασία, μπορείτε να πάτε –εφόσον έχετε αποφασίσει να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας μέσα στο 2014- ακόμη και σήμερα στην εφορία. Εφόσον δεν έχει συμπληρωθεί το 12μηνο θα σας τις παραδώσουν. Μην λάβετε υπόψη το γεγονός ότι οι εφορίες είναι σήμερα και αύριο κλειστές. Ειδικά για την παραλαβή (και όχι την παράδοση) πινακίδων λειτουργούν κανονικά βάσει σχετικής εγκυκλίου.

Θα μπορώ μέσα στο 2014 να κινώ το αυτοκίνητό μου για δύο ημέρες με τις προσωρινές πινακίδες;

Η διαδικασία στην εφορία δεν έχει αλλάξει. Όμως, προσοχή. Με νεώτερη εγκύκλιο που έχει σταλεί στις εφορίες, θα ζητείται υποχρεωτικά βεβαίωση ασφάλισης του οχήματος ακόμη και για να κινηθεί για δύο ημέρες. Γενικά, οι φορολογικές αρχές

Ποιες συνέπειες θα έχω αν δεν πληρώσω την ασφάλεια αυτοκινήτου;

Με το που θα τελειώσει η διαδικασία είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, ξεκινάει το «σαφάρι» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αυτοκινήτων. Θα υπάρξει συνεργασία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε όποιο όχημα εντοπιστεί ανασφάλιστο, θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ.

Μπορεί να με σταματήσει και το …περιπολικό για τέλη και ασφάλεια;

Οι αστυνομικοί έχουν αρμοδιότητα να ελέγχουν και αν έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας. Καλό είναι λοιπόν να έχετε στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου το ένα από τα δύο αντίγραφα πληρωμής που σας έδωσε η τράπεζα για να μην ταλαιπωρηθείτε σε περίπτωση που σας σταματήσει κάποιος. Αν δεν έχετε πληρώσει, κινδυνεύετε με αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων ενώ τα έγγραφα θα σας επιστραφούν μόνο αν πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας και το πρόστιμο που είναι το ισόποσο των τελών. Αντίστοιχη αρμοδιότητα υπάρχει και για την ασφάλιση του οχήματος.

Θα πληρώσω φόρο πολυτελούς διαβίωσης και το 2014;

Αν δεν έχετε θέσει το αυτοκίνητό σας σε ακινησία μέχρι το τέλος του 2012, τότε θα πληρώσετε και φέτος φόρο πολυτελούς διαβίωσης εφόσον φυσικά ο κυβισμός του οχήματός σας είναι μεγαλύτερος των 1929 κυβικών εκατοστών. Ο φόρος θα έρθει μαζί με το εκκαθαριστικό του 2014 δηλαδή το καλοκαίρι. O φόρος υπολογίζεται για όσους μήνες είχατε το αυτοκίνητο στην κατοχή σας μέσα στο 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ