Π. Τσακλόγλου: Από Φεβρουάριο θα φανούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Π. Τσακλόγλου: Από Φεβρουάριο θα φανούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

«Η αύξηση στις συντάξεις θα αρχίσει να μετράει από 1η Ιανουαρίου 2023, αλλά από το Φεβρουάριο ο κόσμος θα τη δει», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Αύξηση θα δοθεί στο ακέραιο στο τμήμα εκείνο των συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει την προσωπική τους διαφορά και θα δοθεί και ένα κομμάτι σε εκείνους οι οποίοι εξαντλούν το όριο στην προσωπική τους διαφορά. Η αύξηση καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό. Αλλά υπάρχουν και άλλα τρία μέτρα τα οποία πρέπει να συνυπολογίσουμε αν θέλουμε να δούμε τις επιδράσεις» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και πρόσθεσε:

«Το πρώτο είναι ότι από την επόμενη χρονιά καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία εξακολουθεί να ισχύει μέχρι πρόσφατα για δημοσίους υπαλλήλους και για συνταξιούχους, οπότε υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, ο οποίος αν θυμάμαι καλά τα νούμερα πρέπει να είναι λίγο πιο κάτω από 1.000.000, το οποίο πρόκειται να επωφεληθεί από την αύξηση αυτή. Το δεύτερο έχει να κάνει με το άλλο με το κάτω άκρο της κατανομής των συνταξιούχων, το οποίο είναι η καταβολή αυτού του εφάπαξ των 250 ευρώ, το οποίο θα χορηγηθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το μέτρο ανάγεται σε μηνιαία βάση, ας πούμε για κάποιους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνει μια σύνταξη ας πούμε για παράδειγμα των 650 ευρώ 600 ευρώ είναι γύρω στο 30% χωρίς να τους δίνετε αύξηση σε μηνιαία βάση .Το τρίτο είναι φέτος είναι η τέταρτη δόση των αυξήσεων αυτών του νόμου Βρούτση, οπότε όλα αυτά μαζί έχουμε κάνει υπολογισμό ότι θα καλύψουν σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αύξηση στα εισοδήματά τους θα δουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων».

Αναφερόμενος στις εκκρεμείς συντάξεις ο κ. Τσακλόγλου επισήμανε ότι αυτές με βάση τα τελευταία νούμερα προσεγγίζουν τις 20.000 όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, τονίζοντας παράλληλα ότι οι προσπάθειες στο επόμενο χρονικό διάστημα θα στραφούν στη διευθέτηση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι λίγο παραπάνω από 90.000.

«Ήδη έχουμε στείλει τις διατάξεις οι οποίες χρειάζονται επεξεργασία από το Ελεγκτικό Συνέδριο και περιμένουμε τις απαντήσεις εντός της εβδομάδας, οπότε υποθέτω ότι γύρω στις 10 του μήνα μάλλον θα πάει προς τη Βουλή και ανάλογα με το τι μήνα και τα υπόλοιπα νομοσχέδια τα οποία έχουν κατατεθεί από άλλα υπουργεία. Υποθέτω όμως ότι σίγουρα μέσα στο μήνα θα έχουμε τελειώσει» ανέφερε ο υφυπουργός σε ερώτηση για το πότε θα έρθει στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ