Έρχεται διπλή αύξηση στις συντάξεις και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης - Ποιους αφορά

Έρχεται διπλή αύξηση στις συντάξεις και κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης - Ποιους αφορά

Διπλή αύξηση στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να έχουν όλοι οι συνταξιούχοι αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης (ΕΑΣ) και θα δοθούν πρόσθετες αυξήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” προβλέπονται τα εξής :

1. Κατάργηση Eισφοράς αλληλεγγύης

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων. Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014 καθώς θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο. Το συνολικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται περίπου σε 1,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ ιδιωτικός τομέας και 400 εκατ. ευρώ δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι), δηλαδή το πρόσθετο κόστος σε σχέση με σήμερα είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ καθώς από πέρυσι είχε ανασταλεί η εισφορά για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το μηνιαίο καθαρό όφελος από την κατάργηση της ΕΕΑ φθάνει και τα 455 ευρώ για εισοδήματα 90.000 ευρώ. Ειδικότερα από το 2023 θα σταματήσουν να επιβαρύνονται με ειδική εισφορά αλληλεγγύης:

α) Οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ.

β) Οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

συντάξεις

γ) Οι συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

δ) Τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι πάρα πολύ υψηλές.

2. Αύξηση συντάξεων

Παράλληλα, ύστερα από 12 χρόνια απωλειών «ξεπαγώνουν» από το 2023 όλες οι συντάξεις, με προοπτική να δοθεί αύξηση της τάξης του 4%. Όπως ορίζεται με τα ισχύοντα, από 1-1-2023 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε ποσοστό 50% κατά τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν (10/2/2022), το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 4,9%, ενώ ο πληθωρισμός θα τρέξει με ρυθμό 3,1%. Αν επαληθευθούν οι προβλέψεις αυτές, τότε ο συντελεστής ο οποίος θα συνδιαμορφωθεί από το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό θα δείξει αύξηση 4% στις συντάξεις το 2023.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του 2, και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι από 1-1-2023 «ξεπαγώνει» η αναπροσαρμογή των συντάξεων η οποία είχε ανασταλεί με νόμο του 2017 που υπέγραψε κατόπιν πιέσεων της τρόικας η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επεκτείνοντας το πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη έτος, ήτοι και για το 2022, ενώ είχε αποδεχτεί αρχικά πάγωμα ως και το 2021.

Αν δεν υπήρχε η απόφαση αυτή, οι συντάξεις θα είχαν αυξήσεις από 1-1-2022. Με την παράταση οι αυξήσεις θα έρθουν το 2023, εκτός φυσικά εάν τα δημοσιονομικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Για τους «παλιούς» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, δηλαδή για εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016, μειώθηκε η αρνητική προσωπική διαφορά τους, μεταξύ της επανυπολογισθείσας (με βάση τον νόμο Βρούτση) και της καταβαλλόμενης σύνταξης. Η αύξηση των συντάξεων το 2023 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση της αρνητικής προσωπικής διαφοράς τους. Έτσι, καθώς κάθε χρόνο (εφόσον αυτό επιτρέπει η πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) θα δίνεται μια αύξηση στις συντάξεις, θα μειωθεί γρηγορότερα η προσωπική διαφορά και θα έλθει πιο γρήγορα η πραγματική – και όχι η λογιστική – αύξηση.

Λογιστική αύξηση – μέσω της μείωσης της αρνητικής προσωπικής διαφοράς – θα έχουν και άλλοι παλιοί συνταξιούχοι με κάτω από 30 έτη ασφάλισης. Πραγματική αύξηση θα έχουν δύο άλλες κατηγορίες συνταξιούχων. Στην πρώτη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους (είτε με τον νόμο Κατρούγκαλου είτε με τον νόμο Βρούτση) έλαβαν αυξήσεις στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους. Στη δεύτερη ανήκουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ