Υπολογίστε μόνοι σας τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία μετά το "κούρεμα"

Τι σημαίνει στην πράξη ο επαναπροσδιορισμός οφειλής με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου – Κάντε μόνοι σας τους υπολογισμούς - Τι θα ισχύσει για τις προσαυξήσεις

Υπολογίστε μόνοι σας τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία μετά το "κούρεμα"

Ιδιαίτερα επωφελής για όσους έχουν συσσωρεύσει χρέη στον πρώην ΟΑΕΕ μέχρι και το τέλος του 2016 θα αποδειχθεί η νέα ρύθμιση για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Προβλέπεται διπλό κούρεμα –και κεφαλαίου και προσαυξήσεων- το οποίο μπορεί να μειώσει το συνολικό ποσό του χρέους ακόμη και κατά 76%. Βάσει των όσων σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, κατά τον επανυπολογισμό της οφειλής, δεν θα λαμβάνεται καν υπόψη το εισόδημα του έτους στο οποίο αφορά η οφειλή και για όλους τους οφειλέτες θα καταλογίζεται μόνο το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ. Πλεονέκτημα συνιστά και το γεγονός ότι με την ένταξη στη ρύθμιση θα αναβιώσει και το δικαίωμα συνταξιοδότησης έστω και με «κουτσουρεμένη» σύνταξη.

Το πώς θα γίνει ο επαναπροσδιορισμός των οφειλών, προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα. Έστω ότι ένας αυτοαπασχολούμενος ανήκε στην 6η ασφαλιστική κλάση για ολόκληρο το 2016 και δεν πλήρωσε οφειλές οι οποίες ανέρχονταν στα 436,3 ευρώ ανά μήνα. Συσσώρευσε δηλαδή 5235,6 ευρώ οφειλής συν τις προσαυξήσεις. Επειδή το δηλωθέν εισόδημα της συγκεκριμένης χρονιάς ήταν 7000 ευρώ, θα θεωρηθεί ότι έπρεπε να πληρώνει 168 ευρώ τον μήνα ή 2016. (αλλά και μεγαλύτερο των 7000 ευρώ να ήταν το εισόδημα της χρονιάς, πάλι 168 ευρώ θα του καταλόγιζαν). Η οφειλή των 5235 ευρώ με τα 2016 ευρώ θα «κουρευτεί» και το χρέος των 2016 ευρώ (συν ένα μικρό μέρος των προσαυξήσεων που θα αντιστοιχεί μόλις στο 15% του συνόλου των προσαυξήσεων, θα καταβληθεί σε έως και 36 δόσεις. Αν τα χρόνια των απλήρωτων οφειλών ήταν περισσότερα και η οφειλή ξεπερνούσε τα 3000 ή 5000 ευρώ (το όριο θα καθοριστεί) οι δόσεις θα μπορούσαν να φτάσουν και στις 120. Αν ο οφειλέτης πληροί τα κριτήρια συνταξιοδότησης, θα μπορεί να κάνει αίτηση για σύνταξη. Βέβαια, η σύνταξή του θα υπολογιστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου και θα ληφθεί υπόψη ότι για το 2016 (όπως και για τα υπόλοιπα χρόνια που θα γίνει επανυπολογισμός οφειλών) οι συντάξιμες αποδοχές θα προσδιοριστούν βάσει των «κουρεμένων» εισφορών και όχι βάσει αυτών που είχαν προσδιοριστεί προ ετών. Το εργαλείο που ακολουθεί, δείχνει ακριβώς πώς θα γίνεται η διαδικασία του κουρέματος.

Όπως προκύπτει και από το εργαλείο, οι οφειλές που σχεδιάζεται να καταλογιστούν, είναι οι ελάχιστες που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου όποιο και αν είναι το εισόδημα του οφειλέτη κατά το συγκεκριμένο έτος. Αυτό προτείνεται από την ελληνική πλευρά για λόγους απλοποίησης της διαδικασίας και προκειμένου να μην αναζητείται το δηλωθέν εισόδημα για κάθε μήνα ή έτος που αφορά στην οφειλή. Βέβαια, το γεγονός ότι θα καταλογιστούν οι ελάχιστες εισφορές (168 ευρώ ανά μήνα) σημαίνει ότι θα επηρεαστεί και το τελικό ύψος της σύνταξης προς τα κάτω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ