Αυτός θα είναι ο επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων

Αυτός θα είναι ο επικεφαλής του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων
Οι θεσμοί σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έχουν αποφασίσει στο ποιος θα είναι ο προέδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου. Αυτός που θα οριστεί πρόεδρος είναι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, ο οποίος έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, νούμερο 2 του επιτελείου της Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι ανακοινώσεις, ωστόσο, καθυστερούν, καθώς οι θεσμοί εκφράζουν ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με τους τρεις Ελληνες που προτείνει η ελληνική πλευρά για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Το «γαλλικό κλειδί» συζητιόταν εδώ και καιρό παρασκηνιακά ανάμεσα στους θεσμούς και στην κυβέρνηση, καθώς ο νόμος ορίζει μεν ότι ο πρόεδρος (Ευρωπαίος) του Εποπτικού Συμβουλίου (supervisory board) ορίζεται από τους θεσμούς, αλλά, δεδομένου του δικαιώματος βέτο που έχουν αμφότερες οι πλευρές έναντι των υποψηφίων της άλλης, επιδιώκεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί με στοιχειώδη συναίνεση. Η επιλογή ενός Γάλλου θεωρείται πιο «εύπεπτη» πολιτικά λύση για την κυβέρνηση από τον διορισμό ενός Γερμανού ή ενός Ολλανδού, καθώς η Αθήνα θα μπορεί να την αποδώσει στη «συμμαχία» της κυβέρνησης με τον Φρ. Ολάντ, ενώ επιπλέον το ελληνικό Ταμείο έχει στηθεί με τη φιλοσοφία του αντίστοιχου γαλλικού. Υπό αυτό το πρίσμα, έχει «κλειδώσει» ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου ο Ζακ Λε Παπ, ενώ το δεύτερο μέλος του, που, όπως ορίζει ο νόμος, θα προέρχεται από την ευρωπαϊκή πλευρά, θα είναι Ισπανός.

O Ζακ Λε Παπ υπήρξε για τέσσερα χρόνια νούμερο 2 του γραφείου της Κριστίν Λαγκάρντ, όταν η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν υπουργός Οικονομικών, ενώ αμέσως μετά (το 2011) ανέλαβε την θέση του γ.γ. στο Γραφείο Ελέγχων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών. Εχει θητεύσει ακόμη δίπλα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Μεταφορών, ενώ το 1999 υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της γαλλικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η πιο πρόσφατη θέση του Λε Παπ ήταν αυτή του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Air France-KLM, από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εγκρίνει τους τρεις Ελληνες που έχει προτείνει ο Ευκλ. Τσακαλώτος για τις θέσεις που απομένουν. Επισήμως, η καθυστέρηση οφείλεται στον έλεγχο των υποψηφίων από τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν. Πηγές των θεσμών με γνώση των παρασκηνιακών συζητήσεων, ωστόσο, έλεγαν στην «Κ» ότι ναι μεν οι Ελληνες υποψήφιοι δεν έχουν απορριφθεί επισήμως, αλλά οι Βρυξέλλες αμφισβητούν ευθέως και τα προσόντα τους και την ανεξαρτησία τους (φαίνεται να υπάρχει κώλυμα σύγκρουσης συμφερόντων για τουλάχιστον έναν από τους προτεινόμενους, που φέρεται να είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ).

Σημειώνεται ότι το Εποπτικό Συμβούλιο δεν ασκεί μεν τη διοίκηση του Ταμείου, είναι όμως ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του, καθώς είναι αυτό που θα πρέπει να στελεχώσει το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου. Η ελληνική πλευρά δεν έχει δικαίωμα βέτο στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο.

πηγή: Καθημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ