Σύνταξη στα 250 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές

Σύνταξη στα 250 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια ζητούν οι δανειστές
Εθνική σύνταξη στα 250 ευρώ, κλιμακωτές μειώσεις ως 20% στις επικουρικές, περικοπή του μισού μερίσματος για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με πληρωμή του ανά δίμηνο αλλά και διορθώσεις στα ποσοστά εισφορών για τους αγρότες είναι οι προτάσεις «φωτιά» των δανειστών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Το σχέδιο που είναι στο τραπέζι με τις διορθώσεις από την πλευρά των δανειστών προβλέπει μείωση του ποσού με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα βασικό ποσό στα 250 ευρώ και από εκεί και πάνω να αυξάνεται ανάλογα με το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης που καθορίζεται στο 67ο έτος.

Η εθνική σύνταξη μπορεί να ανεβαίνει στα 280 ή στα 300 ευρώ, όσο περισσότερα είναι τα έτη ασφάλισης, όσο πλησιέστερη στα 67 είναι η ηλικία των συνταξιούχων και όσο μικρότερο είναι το συνολικό τους εισόδημα.

Η κυβέρνηση φέρεται να αποδέχεται την αποκλιμάκωση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ, με αντάλλαγμα να διατηρηθεί ένα τμήμα της για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 ως 20 έτη και η σύνδεση με εισοδηματικά κριτήρια να είναι στενότερη για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 20 και άνω έτη ασφάλισης. Τον πιο καθοριστικό ρόλο θα έχει όμως η ηλικία συνταξιοδότησης καθώς μόνον όσοι συμπληρώνουν το 67ο έτος ή τα 40 έτη ασφάλισης θα έχουν το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 15 έτη και μισθό 1.000 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 120 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 300 ευρώ, αν έχει κλείσει το 67ο έτος, ή 200 ευρώ αν αποχωρεί στο 62ο έτος. Αν αποχωρεί με 40 έτη, τότε για το ποσό της εθνικής σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία αλλά και το συνολικό εισόδημα.

Η πρώτη ανατροπή πάντως στο ασφαλιστικό είναι πιθανό να έρθει πριν από την κατάθεση του τελικού νομοσχεδίου καθώς βρίσκονται επί θύραις μειώσεις ως και 47% στα μερίσματα 265.000 συνταξιούχων του Δημοσίου από αυτό το μήνα.

Τα χρήματα που έχει διαθέσιμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων δεν επαρκούν για να πληρωθούν οι συνταξιούχοι στις 29 Φεβρουαρίου και επιπλέον πρέπει να επιστρέψει 11 εκατ. ευρώ που δανείστηκε από το επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) τον προηγούμενο μήνα. Το Μετοχικό Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, ενώ εισπράττει 22 εκατ. ευρώ από εισφορές και συμπληρώνει τα υπόλοιπα είτε με ταμειακές διευκολύνσεις είτε με επιστροφές που του οφείλουν άλλοι φορείς. Οι πηγές αυτές όμως εξαντλήθηκαν και πλέον έρχεται η ώρα των αποφάσεων. Η πρόταση που συζητείται στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει δύο σκέλη:

Να αλλάξει από αυτό το μήνα ο χρόνος πληρωμής του μερίσματος και να καταβάλλεται ανά δίμηνο (παλιά ήταν ανά τρίμηνο). Σε αυτή την περίπτωση το Μετοχικό Ταμείο θα πληρώσει στο τέλος Φεβρουαρίου το μισό μέρισμα και στο τέλος Μαρτίου το άλλο μισό. Δηλαδή οι συνταξιούχοι θα πάρουν ένα μηνιάτικο για τους δύο μήνες!

Να υπογραφεί η απόφαση για περικοπές των μερισμάτων ως 47% και ταυτόχρονα να γίνουν οι πληρωμές των μειωμένων ποσών στις 29 Φεβρουαρίου, ενώ το Μάρτιο και μετά οι πληρωμές να γίνονται ανά δίμηνο.

Μειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις θα έρθουν και στις επικουρικές συντάξεις, καθώς η τρόικα είναι αντίθετη με την αύξηση των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση κατά 25%.

Πάντως η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να αποσπάσει την έγκριση των δανειστών για σταδιακή αύξηση των εισφορών στους αγρότες ώστε να περάσουν τα σκληρά μέτρα. Προς το παρόν υπάρχει σιωπηρή αποδοχή από μέρους τους για να διαμορφωθούν οι εισφορές στους αγρότες με τρεις κλίμακες, 12%, 14% και 16% επί του εισοδήματος από το 2017 και με τις ίδιες με πέρσι εισφορές για το 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ