Ενημερώνει το Eurogroup για το ασφαλιστικό ο Τσακαλώτος

Ενημερώνει το Eurogroup για το ασφαλιστικό ο Τσακαλώτος
Η πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει επίσης βασικά σημεία του σχεδίου για το ασφαλιστικό στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αν και τα μέλη του Eurogroup αναμένουν την μετάφραση του σχεδίου των 170 σελίδων, ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε πως το ελληνικό σχέδιο είναι φιλόδοξο, αλλά τόνισε ότι είναι πρόωρο να εκφέρει κανείς μια ολοκληρωμένη άποψη, καθώς λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα, ενώ εκτίμησε ότι οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές.

Οι πληροφορίες από τις πηγές των δανειστών αναφέρουν ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν πλήρη στοιχεία κοστολόγησης πριν καταλήξουν σε οριστική απόφαση για την πρόταση της κυβέρνησης. Κατά τις πληροφορίες αυτές, θα ζητηθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ένα πειστικότερο σχέδιο.

Η επίλυση του Ασφαλιστικού είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους. Κι αυτό γιατί η όποια ρύθμιση θα έχει επιπτώσεις στο ύψος του χρέους την επόμενη δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων.

Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή δεν «βλέπει» επίσης αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη αξιολόγηση, ο εν λόγω αξιωματούχος εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, αλλά είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει. Τόνισε, πάντως, ότι είναι σημαντικό για την Ελλάδα, να γίνει το γρηγορότερο δυνατό.

Εκτός από το Ασφαλιστικό, υπάρχουν κι άλλα θέματα στην αξιολόγηση όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, ο τρόπος λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και οι στόχοι του προϋπολογισμού 2016.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι στόχος των δανειστών είναι να κλείσουν όλα τα θέματα μαζί. Το γεγονός ότι οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας είναι περιορισμένες σχετικά δίνει ασφαλώς στην κυβέρνηση άνεση χρόνου, αν και πολιτικά τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ