«Ψαλίδι» σε επικουρικές και εφάπαξ - Μάχη για τις κύριες συντάξεις

«Ψαλίδι» σε επικουρικές και εφάπαξ - Μάχη για τις κύριες συντάξεις
Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει στους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις σαρωτικές αλλαγές που θα ισχύσουν στο ασφαλιστικό από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εμποδίσει μία μεγάλη μείωση στις κύριες συντάξεις, με τις περικοπές να είναι κάτω του 10% για ένα ποσό και πάνω. Αυτό που πρέπει να καταφέρει η κυβέρνηση, όμως, για να επιτύχει μία μικρότερη μείωση στις περικοπές των συντάξεων είναι να πείσει τους δανειστές να αυξηθούν οι εισφορές.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η πλευρά των δανειστών έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά η αύξηση των εισφορών φαίνεται πως είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση ώστε να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή.

Από κει και πέρα, το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει μεγάλες μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και ΕΚΑΣ, ενώ αυτοί που θα πληγούν περισσότερο θα είναι εκείνοι που θα βγουν στη σύνταξη με το νέο σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις δεν θα ξεπερνούν το 55% του μισθού.

Τα σημεία που έχουν κλειδώσει στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» πάντως, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», είναι τα εξής:

  • Μειώνονται οι επικουρικές: Η μείωση θα ξεκινά από 8% από τα 120 ευρώ και πάνω και μπορεί να φτάσει ως 12% ή και 15% για τις καταβαλλόμενες επικουρικές άνω των 300 ευρώ. Στη περίπτωση που δεν γίνουν περικοπές στις επικουρικές των 150 ή 180 ευρώ, τότε η μείωση θα είναι μεγαλύτερη για όσους παίρνουν επικουρική πάνω από 180 ευρώ.
  • Κουρεύεται το εφάπαξ: Το κούρεμα θα είναι της τάξης του 10% σε όλα τα εφάπαξ και κυρίως σε εκείνα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές: Οι εισφορές σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ αυξάνονται κατά 2%. Το 1,5% θα επιβαρύνει τους εργοδότες και το 0,5% τους εργαζόμενους.
  • Μειώνονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ: Για να μειωθούν οι δικαιούχοι θα γίνει μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων από 1/1/2016.
  • Μειώνεται το μέρισμα Δημοσίου: Πρόκειται να μειωθεί από 12% ως και 40%, ανάλογα με το πότε βγήκαν σε σύνταξη. Η περικοπή θα είναι μεγαλύτερη όσο λιγότερα είναι τα έτη ασφάλισης και όσο μικρότερη είναι η ηλικία συνταξιοδότησης.
  • Εισφορές ΔΕΚΟ, τραπεζών: Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, με ταυτόχρονη διατήρηση των εισφορών των εργοδοτών στα ίδια επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ