Έρχεται η "προσωρινή σύνταξη"- Ποιοι θα την δικαιούνται

Έρχεται η "προσωρινή σύνταξη"- Ποιοι θα την δικαιούνται
Είσαι δημόσιος υπάλληλος; Τρομοκρατήθηκες από τις διαρροές περί επικείμενης αύξησης των ορίων ηλικίας και ετοιμάζεσαι να βγεις στη σύνταξη; Προσοχή: Από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα εισπράττεις ένα...φιλοδώρημα μέχρι να σου υπολογίσουν τι πραγματικά δικαιούσαι.

Με την απειλή της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί να σπρώξει προς την έξοδο περισσότερους από 50.000 συνταξιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου και άλλους τόσους μέχρι το τέλος του 2013. Πίσω από το σχέδιο υπάρχει σκοπιμότητα: Να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο μέσω των συνταξιοδοτήσεων και να μην απαιτηθούν απολύσεις.

Βέβαια, από τη στιγμή που κάποιος θα καταθέσει τα χαρτιά του, πρακτικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον...μηδενισμό του εισοδήματός του και μάλιστα για πολλούς μήνες. Μόλις χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή ανακοίνωσε ότι θα αναπτυχθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να μάθει που βρίσκεται η υπόθεση με τη σύνταξή του. Πρακτικά, ο χρόνος αναμονής από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι την ώρα που καταβάλλεται το πλήρες ποσό, ξεπερνάει τον έναν χρόνο.

Για να εξαφανίσει και αυτό το αντικίνητρο, η κυβέρνηση σκέφτηκε να θεσπίσει την «προσωρινή σύνταξη» και για το δημόσιο. Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή, όσοι θα καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2013, θα εισπράττουν το 50% του βασικού τους μισθού μέχρι να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατική διαδικασία. Βέβαια, μετά το ενιαίο μισθολόγιο, το 50% του βασικού μισθού, ισοδυναμεί με...φιλοδώρημα. Ίσως ισχύει η αρχή...από το ολότελα...