Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να έκρινε ως παράνομες τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις από το 2012 και μετά δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επιστροφή τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ήδη λάβει τα… μέτρα της.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας την Τετάρτη με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ,στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ομογενοποίηση των κανόνων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις και περικοπές σε όσους λαμβάνουν από 1.000 ευρώ και πάνω.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα νέο σύστημα που μέσω της φορολογίας θα εξασφαλίζει τη βασική σύνταξη η οποία δεν θα είναι κάτω από το επίπεδο του ορίου φτώχειας. Σε αυτήν θα προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις εισφορές. Με δεδομένες, δε, τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από τη συμφωνία του Ιουλίου οι προβλεπόμενες περικοπές στις συντάξεις, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, δεν θα αφορούν καμία σύνταξη μέχρι τα 1.000 ευρώ.

Το σενάριο για ενοποίηση συντάξεων δεν κυκλοφορεί για πρώτη φορά, αλλά είχε ξανατεθεί ήδη από το 2013 και, μάλιστα, το πρώτο βήμα είχε γίνει με την ενοποίηση στη μηνιαία ασφαλιστική δήλωση (ΑΠΔ) του ΙΚΑ του μηχανισμού είσπραξης των εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών όλων των επικουρικών ταμείων που έχουν υπαχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης αλλά και των εισφορών των εφάπαξ που δίνουν τα ταμεία πρόνοιας, αναφέρει το ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι με βάση το σχεδιασμό που υπάρχει ήδη στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας, αλλά και της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ενοποίηση των Ταμείων, και άρα και η «συγχώνευση» των συντάξεων, θα μπορούσε να γίνει το 2016 εάν τα πράγματα καταστούν πιεστικά ή το 2017 εάν η κουάντρικα «δώσει χρόνο».