Δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν καταβλήθηκαν οι μισθοί στον ΟΠΕΚΕΠΕ
Σάλος έχει προκληθεί στους εργαζόμενους του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) καθώς όπως καταγγέλλουν δεν καταβλήθηκε η μισθοδοσία ια το πρωτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα καθυστέρησης πληρωμής μετά από αυτήν που παρατηρήθηκε πρόσφατα με τις συντάξεις του ΙΚΑ, οι οποίες καταβλήθηκαν με τελικά με μερικές ώρες καθυστέρησης.

Ωστόσο, καθησυχαστικό είναι το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του. Αναφέρει ότι το θέμα διευθετήθηκε μετά από παρέμβαση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προς την «ΔΙΑΣ» και σήμερα το βράδυ, θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ εξηγεί ότι οι πληρωμές μισθών και συντάξεων του 15πενθημέρου, «έγιναν κανονικά στους προβλεπόμενους χρόνους σε όλους τους φορείς του Δημοσίου». Η μοναδική εξαίρεση καθυστέρησης, επισημαίνει, σημειώθηκε στη μισθοδοσία των εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ «λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών» αφού «το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε εγκαίρως εξασφαλίσει και διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια».

Στο ίδιο μήκος κύματος νωρίτερα κύκλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έλεγαν στο Capital.gr ότι τα κονδύλια για την μισθοδοσία του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εξασφαλιστεί εδώ και αρκετές ημέρες και ότι η καθυστέρηση στην πληρωμή οφείλεται αποκλειστικά σε τεχνικούς λόγω που έχουν να κάνουν με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών. Σημείωναν μάλιστα ότι τα χρήματα της μισθοδοσίας "θα εμφανιστούν από απόψε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των υπαλλήλων”.

Να σημειωθεί πάντως ότι από τις αρχές Μαρτίου έχουν μεταφερθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδος ρευστά διαθέσιμα ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι η οικονομική κατάσταση του Οργανισμού περιγράφεται από τα κάτωθι:

Η μισθοδοσία, των εργαζομένων δεν καταβλήθηκε στις 13/05/2015.

Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αμοιβές καθώς και μέρος των εξόδων των εκτός έδρας μετακινήσεων που απαιτούνται για την έγκαιρη πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων που είναι υποχρεωμένος να διενεργεί ο Οργανισμός, προκειμένου να καταβάλλονται οι κοινοτικές ενισχύσεις, δεν έχουν καταβληθεί.

Η εκπροσώπηση του Οργανισμού και της χώρας στα ευρωπαϊκά Όργανα πραγματοποιείται, μόνο με προκαταβολές, που καλύπτουν μέρος των εξόδων των εργαζομένων.

Έχει «παγώσει» η εξόφληση του συνόλου των προμηθευτών, η πληρωμή των τιμολογίων ΔΕΚΟ και γενικότερα η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Οργανισμού.

Αιτία των προαναφερομένων αποτελεί η μη εκταμίευση του αναγκαίου, για την λειτουργία του Οργανισμού, ποσοστού του εγκριμένου προϋπολογισμού από το Υ.Π.Α.Π.&Ε, όπως είθισται κάθε χρόνο.

Σε αυτό το σημείο, οφείλουμε να καταθέσουμε τον προβληματισμό μας για τις παρακάτω ενέργειες του Υπουργείου:

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση μας, διαφαίνεται να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση σχετικά με την εκταμίευση των προϋπολογισμών των εποπτευόμενων από το Υ.Π.Α.Π.&Ε Οργανισμών.

Με την 11/05/2015 ΑΔΑ: ΒΝ0546ΦΘΗ-6Φ7, απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού, έγινε ανάκληση της απόφασης ανάληψης πίστωσης του προϋπολογισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αιτιολόγηση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό το ποσό. Ήταν βέβαιο ότι αυτή η ενέργεια θα οδηγούσε σε οικονομική ασφυξία τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφού δεν διαθέτει δικούς του πόρους και η λειτουργία βασίζεται στην ανάληψη των δαπανών του από τον προϋπολογισμό του Υ.Π.Α.Π.&Ε .

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός απειλεί τις πληρωμές των Ελλήνων παραγωγών του έτους 2015, ύψους που ξεπερνά τα τρία (3) δις ευρώ, και θέτει σε κίνδυνο τις επιδοτήσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Διότι η μη εκταμίευση του σχετικού ποσού, θα οδηγήσει στην αδυναμία τήρησηςτου προγράμματος των επιτόπιων ελέγχων των οποίων η έγκυρη και έγκαιρη ολοκλήρωση τους αποτελεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, προϋπόθεση της πληρωμής των αγροτώνσειράς Κανονιστικών δεσμεύσεων που αποτελούν προϋποθέσεις για την εκταμίευση των Κοινοτικών Ενισχύσεων.

Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος λόγω της αδυναμίας του οργανισμού να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με όσα ορίζει το κοινοτικό και ο εθνικό πλαίσιο , να τεθεί υπό επιτήρηση και να ανασταλεί η Διαπίστευση του και επομένως να μην είναι δυνατή η καταβολή των ενισχύσεων που προέρχονται από κοινοτικούς πόρους στους δικαιούχους με δυσμενή αποτελέσματα στους αγρότες και την αγροτική οικονομία.

Καλούμε τόσο τον Πρωθυπουργό την ηγεσία του Υ.Π.Α.Π.&Ε όσο και την Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ , να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού και η εύρυθμη λειτουργία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα στις πληρωμές των 800.00 και πλέον Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι κινδυνεύουν να περιέλθουν σε οικονομική δίνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ