«Ωρολογιακή βόμβα» η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ

«Ωρολογιακή βόμβα» η κατάσταση του ΕΟΠΥΥ
Ανήσυχος για την πορεία της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Μιχάλης Βλασταράκος τονίζοντας ότι οι υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας αυξάνονται και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το ποσό των 2,2 δισ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Βλασταράκος ανέφερε ότι «η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα, προσομοιάζει με "ωρολογιακή βόμβα" από το σκάσιμο της οποίας θα υπάρξουν "θύματα" στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους» χαρακτηρίζοντας «λίαν επιεικώς, τραγική» την πορεία του Οργανισμού, όπως διαμορφώνεται στο τέλους του α' τριμήνου του 2015.

Επίσης, υπογράμμισε ότι παραβιάζεται κατάφορα η νομοθεσία, διότι ενώ υπάρχει υποχρέωση, μέσα από νομοθετική ρύθμιση, για απευθείας μεταφορά εισφορών ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται, με την κρατική επιχορήγηση Μαρτίου-Απριλίου 2015 να υστερεί κατά 57.000.000.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ καλεί τον υπουργό Υγείας να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία διότι, όπως σημειώνει «δεν νοείται ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός αγοραστής υπηρεσιών υγείας, να συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, το κράτος να μην παρεμβαίνει, οι πάροχοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η κοινωνία να δοκιμάζεται μέσω της προβληματικής περίθαλψης που επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Βλασταράκου:

«Η επικίνδυνη πορεία λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη, τόσο μέσω της ιδιότητας μου ως Προέδρου του ΠΙΣ, όσο και ως μέλους του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, (εκπροσωπώντας τον υγειονομικό χώρο) και έχουν ζητηθεί όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις, προκειμένου να μην παρατηρείται η συνεχής αντιδικία του μοναδικού ασφαλιστικού οργανισμού υγείας με τους συμβεβλημένους παρόχους, αλλά και να απαλειφθούν τα προβλήματα της περίθαλψης των ασφαλισμένων, που δημιουργούν μεγάλες επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία.

Η πορεία του ΕΟΠΥΥ όπως διαμορφώνεται στο τέλους του Α΄ τριμήνου (μέχρι τέλος Μαρτίου 2015), λίαν επιεικώς, δύναται να χαρακτηριστεί ως τραγική. Υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο για το Α΄ τρίμηνο του 2015, όσο και από τα προηγούμενα έτη, 2012, 2013 και 2014 (όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ), οι οποίες ανέρχονται στο ποσό του 1.250 εκατ. περίπου.

Ας ληφθεί υπ' όψιν ότι παραβιάζεται κατάφορα η νομοθεσία, διότι ενώ υπάρχει υποχρέωση μέσα από νομοθετική ρύθμιση, η απευθείας μεταφορά εισφορών ασθένειας από τα ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ, δεν εφαρμόζεται και υπάρχει μεγάλη ευθύνη προς τούτο και για ότι συμβαίνει σήμερα στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης η κρατική επιχορήγηση Μαρτίου-Απριλίου 2015 υστερεί κατά 57 εκατομμύρια.

Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες, βαίνουν αυξανόμενες και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν οι απλήρωτες (

Η όλη κατάσταση που επικρατεί σήμερα δημιουργεί την υποχρέωση σε όλους μας να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να συνεχίσει τη λειτουργία του, με τήρηση των υποχρεώσεών του προς τους παρόχους υγείας, την αποφυγή καταγγελιών συμβάσεων παρόχων, απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων, κέντρων και θεραπευτηρίων.

Παράλληλα να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασφαλισμένων, οι οποίες μπορεί να είναι οδυνηρές.

Η ανάληψη πολιτικής πρωτοβουλίας από τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή πρέπει να προκληθεί άμεσα, διότι δεν νοείται ο ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι ο μοναδικός ασφαλιστικός οργανισμός αγοραστής υπηρεσιών υγείας να συνεχίζει να λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί, το κράτος να μην παρεμβαίνει, οι πάροχοι να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ και η κοινωνία να δοκιμάζεται μέσω της προβληματικής περίθαλψης που επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις.

Στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ της 28 Απριλίου 2015 -όπως είχαμε θέσει και σαν προεδρείο του ΠΙΣ και κατά την συνάντησή μας με τον Υπουργό και είχε γίνει αποδεκτό - ζητήσαμε και πάλι να αιτηθεί στον Υπουργό να γίνει σύσκεψη με το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να του εκτεθούν αναλυτικά τα προβλήματα και να αναζητηθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, καθόσον η κατάσταση όπως παρουσιάζεται σήμερα, προσομοιάζει με «ωρολογιακή βόμβα» από το σκάσιμο της οποίας θα υπάρξουν «θύματα» στους παρόχους υγείας και στους ασφαλισμένους.»