Τι αλλάζει σε συντάξεις και εφάπαξ (Λίστα)

Τι αλλάζει σε συντάξεις και εφάπαξ (Λίστα)
Μίνι πακέτο παρεμβάσεων που στόχο θα έχει το νοικοκύρεμα του ασφαλιστικού, μελετά η κυβέρνηση.

Στις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά αναμένεται να ανοίξει πέντε θέματα για να μπει ζεστό χρήμα στα ταμεία, ωστόσο δεν συζητά μειώσεις συντάξεων.

Δηλώσεις για τις συντάξεις έχουν κάνει κατά καιρούς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρμόδιος υπουργός Δ. Στρατούλης λέγοντας ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν μειώσεις.

Τα πέντε θέματα που βάζει η κυβέρνηση στο τραπέζι, σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, είναι τα εξής:

1. Ενοποίηση των Ταμείων και δημιουργία τριών νέων τα οποία θα ασφαλίζουν μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Στόχος είναι να μειωθεί η γραφειοκρατεία και ταυτόχρονα να υπάρξει εξορθολογισμός των αποδοχών για όλους.

2. Τέλος στις πολύ πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είτε με λίγα χρόνια ασφάλισης είτε σε μικρή ηλικία. Θα υπάρξουν αντικίνητρα, όπως μεγάλα «πέναλτι» στο ποσό της σύνταξης ή του εφάπαξ, ενώ ταυτόχρονα θα περιοριστούν και οι εθελούσιες έξοδοι, ειδικά σε ό,τι αφορά Τράπεζες και ΔΕΚΟ. Σε ό,τι αφορά στο ΙΚΑ θα υπάρξουν κίνητρα ώστε ηλικιωμένοι άνεργοι να συνεχίσουν την αναζήτηση εργασίας και να παραμείνουν στο χώρο αντί να βγουν σε πρόωρη σύνταξη.

3. Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων που θα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ασφαλείας. Τα έσοδα θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό ο οποίος θα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις οικονομικής ανάγκης των Ταμείων. Ποσά θα μπορούν να αντλούνται και από τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

4. Κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να συνεχίσουν τις πληρωμές των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, ενώ θα ενισχυθούν και οι υπηρεσίες ελέγχου της ανασφάλιστης εργασίας ώστε να υπάρξει άμεση αύξηση των εσόδων των Ταμείων και ειδικά σε ό,τι αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος των Ταμείων, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα έρθει και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ