Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ

Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση χρεών στο ΙΚΑ
Μετά την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το ποσό των 10.000 ευρώ, ήρθε η σειρά του υπουργείου Εργασίας να δώσει παράταση και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει τις επιχειρήσεις, έχει χτυπήσει τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Άλλοι εισφοροδιαφεύγουν με κάθε τρόπο, και άλλοι ναι μεν καταθέτουν τις δηλώσεις αλλά δεν πληρώνουν με αποτέλεσμα να γεμίζει ακόμη περισσότερο η δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα Ταμεία στην οποία ήδη λιμνάζουν περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού, κατά 40%, επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 29 Ιουνίου.

Την ίδια ημερομηνία λήγει και η ρύθμιση σχετικά με την εφάπαξ καταβολή και την πληρωμή της πρώτης δόσης των οφειλών. Η διοίκηση του ΙΚΑ με νέα ανακοίνωσή της καλεί τους υπόχρεους να κάνουν χρήση της παράτασης και να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίδεται, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη ρύθμιση προβλέπεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε έως και έξι δόσεις, η έκπτωση θα είναι 100%. Στην περίπτωση από επτά έως 10 δόσεις η έκπτωση θα είναι 75%.

Επίσης ανακοινώθηκα από το ΙΚΑ η αναστολή εφαρμογής της ταυτόχρονης καταβολής των αποδοχών των εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ που επρόκειτο να γίνει την 1η Ιουνίου.