Εργαζόμενοι "κλείνουν" το ασφαλιστικό τους ταμείο μόνοι τους

Εργαζόμενοι "κλείνουν" το ασφαλιστικό τους ταμείο μόνοι τους
  Το είδαμε και αυτό. Εργαζόμενοι πήραν την απόφαση να διαλύσουν το επικουρικό τους ταμείο και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά του στοιχεία, αφού το θεωρούν δεδομένο ότι δεν θα προλάβουν να πάρουν επικουρική σύνταξη.    

Της Έφης Καραγεώργου.

Ο λόγος;Οι νυν συνταξιούχοι, πέτυχαν δικαστική απόφαση που υπερδιπλασιάζει την επικουρική σύνταξη τους στα 900 ευρώ από τα 390 σήμερα.Και άρχισε πόλεμος ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα οισύλλογοι εργαζομένων που είχαν συστήσει το 1977 το επικουρικό ταμείο ΤΑΠΙΛΤΑΤ και σήμερα καταβάλλει επικουρικές συντάξεις σε περίπου 6.500 συνταξιούχους τραπεζικούς, πήραν απόφαση να το διαλύσουν.

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ΝΠΙΔ και καλύπτει συνταξιούχους που προέρχονται αποκλειστικά από την πρώην Ιονική Τράπεζα, την πρώην Τράπεζα Εργασίας, την πρώην Τράπεζα Κρήτης, την πρώηνMarfin,την Εθνοκάρτα και την Τράπεζα Αττικής.

Πριν από 5 χρόνια, και ύστερα από αναλογιστική μελέτη οι επικουρικές συντάξεις περικόπηκαν , προκειμένου το ταμείο να είναι βιώσιμο. Τα αποθεματικά του Ταμείου ανέρχονται σε περίπου 220 εκατ ευρώ.

Οι Σύλλογοι εργαζομένων (των άνω τραπεζών) κατηγορούν τους συνταξιούχους ότι με προσφυγές στα δικαστήρια «τινάζουν» στον αέρα το ταμείο, που πλέον με βάση τα αποθεματικά δεν θα μπορεί να δίνει επικουρικές μετά από 3- 4 χρόνια. Και αυτό επειδή το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε συνταξιούχους της πρώην Ιονικής Τράπεζας και επαναφέρει τις επικουρικές συντάξεις στα προ των μειώσεων τους επίπεδα, δηλαδή στα 900 ευρώ από 390 ευρώ σήμερα.

Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ έχει πάνω από 10.000 μέλη και η αναλογία είναι 60% συνταξιούχοι, 40% εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Γκιάτη, πρόεδρο του Συλλόγου ΠροσωπικούAlpha Bank(η οποία έχει απορροφήσει την πρώην Ιονική Τράπεζα):

Τα σωματεία των εργαζομένων, αποφάσισαν ομόφωνα να αποχωρήσουν απότο Ταμείο με άμεση απόδοση των χρημάτων που τους αναλογούν και να προχωρήσουν στη σύσταση είτε επαγγελματικού σωματείου, ή να καλύψουν το εφάπαξ μέσω ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Μάλιστα στο καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤΑΤ προβλέπεται τόσο η διάλυση του όσο και να απαιτήσει κάθε μέλος ατομικά να λάβει τις εισφορές που έχει καταβάλει.

Στην ανακοίνωση ακόμα αναφέρεται ότι:

Για το θέμα ο Σύλλογος ΠροσωπικούAlphaBank,αναφέρει μεταξύ των άλλων σε ανακοίνωση του:

«Μετά από σειρά κοινών πρωτοβουλιών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που εκπροσωπούν τα μέλη τους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, σε απόλυτη συνεργασία με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου πετύχαμε τη βελτίωση των όρων επιβίωσής του με στόχο τη διασφάλιση της μακροχρόνιας αναλογιστικής ισορροπίας και την πλήρη κάλυψη όλων των ασφαλισμένων.

»Αυτή η προσπάθεια βελτίωσης των δεικτών αναλογιστικής ισορροπίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, που θα ενδυνάμωνε την αυτόνομη πορεία του μέσα σε συνθήκες ασφαλιστικής δικαιοσύνης και ισότητας δικαιωμάτων, κατέρρευσε εξαιτίας μίας αλλοπρόσαλλης και ανερμάτιστης πολιτικής ομάδας παλαιών συνταξιούχων, που παρά την εικόνα διάλυσης που επικρατεί στο Ταμείο, πέτυχαν την έκδοση δικαστικής απόφασης που στην ουσία αυξάνει το βοήθημα τους σε ποσοστό 70%...

Όπως επισημαίνεται με σωρεία ένδικων μέσων διεκδικούν τελικά την επαναφορά των συντάξεων στο ύψος των 906,78 ευρώ, οδηγώντας μαθηματικά το ταμείο σε συντομότατη αδυναμία πληρωμής συντάξεων, δηλαδή σε αδυναμία εκπλήρωσης του σκοπού του γεγονός που αυτόματα και αυτονόητα σημαίνει ότι κανένα απολύτως μέλος μας που είναι ενεργός ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ δεν θα απολαύσει επικουρική σύνταξη, έστω και ένα μήνα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ