Αύξηση 7,6% του γενικού δείκτη τιμών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών

Αύξηση 7,6% του γενικού δείκτη τιμών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών

Ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 9,6% το γ' τρίμηνο 2022

Αύξηση 7,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών το γ' τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 2,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Ενώ, παρουσίασε αύξηση 1,9% το γ' τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του β' τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης τιμών κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσίασε αύξηση 9,6% το γ' τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ' τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 3,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021 με το 2020. Ειδικότερα, η ετήσια αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 12,2%, καθώς και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 5,2%.

Ενώ, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2% το γ' τρίμηνο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του β' τριμήνου 2022, έναντι αύξησης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021. Ειδικότερα, η τριμηνιαία αυτή αύξηση οφείλεται στην αύξηση του δείκτη τιμών υλικών κατά 2,3% και στην αύξηση του δείκτη τιμών αμοιβής εργασίας κατά 1,4%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών κατηγοριών έργων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών που καταβάλλονται στους κατασκευαστές- εργολήπτες των διαφόρων επιμέρους τμημάτων κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών κατά την ανάθεση κατασκευής των έργων.

Ενώ, ο δείκτης συνολικού κόστους κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών παρουσιάζει την εξέλιξη του κόστους στο οποίο υποβάλλεται ο κατασκευαστής μιας τυποποιημένης κατασκευής (πολυκατοικίας) και υπολογίζεται βάσει των τιμών των υλικών και της αμοιβής εργασίας που καταβάλλει. Έτσι, ο δείκτης αυτός καταρτίζεται βάσει δύο επιμέρους δεικτών τιμών: α) του μηνιαίου δείκτη τιμών ή κόστους υλικών κατασκευής νέων κτηρίων κατοικιών που παρουσιάζει τη μεταβολή των τιμών των οικοδομικών υλικών και β) του τριμηνιαίου δείκτη τιμών αμοιβής ή κόστους εργασίας στην κατασκευή νέων κτηρίων κατοικιών, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη των αμοιβών για τις επιμέρους εργασίες που εκτελούνται για την ανέγερση μιας νέας οικοδομής κτηρίου κατοικιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ