Αποκάλυψη: «Εισιτήριο» για την υποβολή αίτησης στο νέο «εξοικονομώ»

Πώς θα εντάξετε το σπίτι σας στον νέο γύρο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Αποκάλυψη: «Εισιτήριο» για την υποβολή αίτησης στο νέο «εξοικονομώ»

 

Αποκαλυπτήρια για τα κριτήρια ένταξης στον νέο γύρο του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης των ακινήτων, του γνωστού και εξαιρετικά δημοφιλούς πλέον προγράμμαοτς «εξοικονομώ-αυτονομώ». Τέλος στην  τακτική του «όποιος πρόλαβε τον κύριο είδε». Η επιλογή θα γίνεται με μοριοδότηση ώστε να επιδοτηθούν αυτοί που θα διασφαλίσουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα κοινωνικά κριτήρια και το εισόδημα θα παίζουν ρόλο οπότε το ποιος θα ενταχθεί στον νέο γύρο και ποιος όχι θα εξαρτάται από έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος θα συνυπολογίζει όλα τα κριτήρια. Το νέο σύστημα θα περιλαμβάνει και μια έκπληξη: για την ένταξη στο πρόγραμμα εξοικονομώ, θα είναι υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας κτηρίου. Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με το ενεργειακό πιστοποιητικό, για όποιον ενταχθεί στο πρόγραμμα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα επιδοτείται. Πρακτικά βέβαια, οι υποψήφιοι θα πρέπει να πληρώσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Αν δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα, τα χρήματα δεν θα τα πάρουν πίσω. Θα τους μείνει βέβαια η ηλεκτρονική ταυτότητα η οποία διαρκεί εφ’ όρου ζωής.

Τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στο 1ο Συνέδριο «GREEN DEAL GREECE 2021», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, βασικοί άξονες του νέου προγράμματος θα είναι οι εξής:

  • Ως κριτήριο για την ένταξη στο Πρόγραμμα παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις
  • Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα
  • Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια
Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα πάντα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».


Έτσι, όπως είπε, «θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν και τις βαθμοημέρες για την κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα όμως, όπως προανέφερα οι βαθμοημέρες θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία και επομένως την προτεραιοποίηση των αιτήσεων».


Όπως τόνισε, «για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα εντάσσεται και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, η οποία θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση στο Εξοικονομώ και θα επιδοτείται».

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου.
Στόχος, όπως είπε, για τον επόμενο κύκλο είναι: «Να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να “πέσουν” στην αγορά, μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση» και πρόσθεσε ότι «τα δημόσια κτίρια είναι και αυτά μία άλλη αγορά και δεν πρέπει να τα παραμελήσουμε».


Όπως τόνισε η γενική γραμματέας, «στόχος μας είναι έχοντας μπροστά μας τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ΕΣΕΚ και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε για να βγάλουμε στον αέρα όλα αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ