Αποκάλυψη: Υπολογίστε τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιού σας με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Αποκάλυψη: Υπολογίστε τον ΕΝΦΙΑ του σπιτιού σας με τις νέες αντικειμενικές αξίες

 

Σε έναν δύσκολο «γρίφο» εξελίσσεται ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς. Το ποσό που θα κληθούμε να πληρώσουμε θα επηρεαστεί από την μεταβολή της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, από το εισόδημα του 2020 (ναι ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα επηρεαστεί αρχικά από τα κουτσουρεμένα λόγω πανδημίας εισοδήματα του 2020) και φυσικά από τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι μαζί με την μεταβολή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει και αύξηση στους εκπτωτικούς συντελεστές του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Οι εκπτωτικοί συντελεστές του ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστούν για 3η χρονιά. Θεσπίστηκαν το 2019 προσφέροντας μείωση στο τελικό αποτέλεσμα του εκκαθαριστικού από 10% (για τους έχοντες περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ) μέχρι και 30% (για τους έχοντες ακίνητα κάτω των 60.000 ευρώ). Αυτοί οι συντελεστές θα αυξηθούν ώστε να κινηθούν πλέον από το 10-50%.

Και πώς αλληλοεπιδρούν όλα αυτά τα στοιχεία; Το fpress.gr λύνει την πολυπαραγοντική εξίσωση με το καινούργιο εργαλείο οικονομικής ενημέρωσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να «παίξετε» με τα νούμερα: Το ποια είναι η τιμή ζώνης στην περιοχή του ακινήτου σας το γνωρίζετε. Και αν δεν το γνωρίζετε το γράφει ο λογαριασμός της ΔΕΗ ή το περυσινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Το ποια θα είναι από το 2022 δεν το ξέρετε και θα το μάθετε από την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, μπορείτε να εκτιμήσετε το ποσό για να δείτε ποιο ακριβώς αποτέλεσμα θα προκαλέσει στον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς. Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, έχει υπολογιστεί με βάση το σενάριο των αυξημένων εκπτωτικών συντελεστών κατά 8-10%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ