Πώς θα βρείτε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ χωρίς να ενοχλήσετε τον λογιστή σας

Μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου, η οφειλή θα έχει εμφανιστεί και στην «προσωποποιημένη πληροφόρηση» -Κύμα μαζικών συμψηφισμών εντός της ημέρας – «κουρεμένος» ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που υπέστησαν «κούρεμα ενοικίων»

Πώς θα βρείτε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ χωρίς να ενοχλήσετε τον λογιστή σας

Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και προχωρά με ταχύτητα μερικών δεκάδων (ή και εκατοντάδων χιλιάδων) ανά ώρα. Λόγω του τεράστιου αριθμού, η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Κυριακή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για περισσότερα από επτά εκατομμύρια εκκαθαριστικά. Ταυτόχρονα η ΑΑΔΕ έχει «κατεβάσει» την προσωποποιημένη πληροφόρηση προκειμένου να κάνει τους συμψηφισμούς οφειλών με τις εκπτώσεις φόρων που έχουν εξασφαλίσει οι φορολογούμενοι από διάφορες αιτίες. Κυριότερος λόγος, το «κούρεμα» των ενοικίων.

 

Χρειάζονται τρία απλά βήματα για να εντοπίσετε όλη την πληροφορία που αφορά στον φετινό ΕΝΦΙΑ ενώ υπάρχουν πλέον τέσσερις εναλλακτικές για να πληρώσετε τον φετινό φόρο.

 1. Θα εισέλθετε με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα Taxis μέσω της ιστοσελίδας www.aade.gr
 2. Θα επιλέξετε την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από την διαδομή «εφαρμογές taxisnet”-àεφαρμογή περιουσιολογίου Ε9. Στην εφαρμογή θα επιλέξετε «είσοδο».
 3. Από τον κατάλογο με τα διαθέσιμα έτη στο αριστερό τμήμα της σελίδας, θα επιλέξετε το 2020. Στη συνέχεια θα επιλέξετε:
  • Να εκτυπώσετε την περιουσιακή σας κατάσταση για το έτος 2020 (δηλαδή όπως αυτή αποτυπώθηκε την 1/1/2020.
  • Να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό της τελευταίας εκκαθάρισης για το έτος 2020. Στο εκκαθαριστικό φαίνεται αναλυτικά ο ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο ή δικαίωμα επί ακινήτου που διαθέτετε, η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο και φυσικά ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων εφόσον η περιουσία σας ξεπερνά τα 250.000 ευρώ. Η έκπτωση από 10% έως 30% αποτυπώνεται στο πάνω μέρος του εκκαθαριστικού με την ένδειξη «έκπτωση ΦΠ άρθ. 7».
  • Να εκτυπώσετε την ειδοποίηση πληρωμής του φόρου. Περιέχει και τον αριθμό των δόσεων και την ταυτότητα οφειλής αν σας έχει πιάσει ανυπομονησία να καταβάλλετε την 1η δόση. Να σημειωθεί ότι το δοσολόγιο και η ταυτότητα πληρωμής θα φανούν και στην προσωποποιημένη πληροφόρηση αλλά αυτή θα τεθεί ξανά σε λειτουργία μετά τις 19:00 το απόγευμα του Σαββάτου.
  • Να δείτε τα στοιχεία των δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος πληρώνεται σε έξι μηνιαίες δόσεις ως εξής:
   • Για την πρώτη δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/10/2020
   • Για τη δεύτερη δόση έχετε χρονικό περιθώριο επίσης έως τις 30/10/2020
   • Για την 3η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως τις 30/11/2020
   • Για την 4η δόση έχετε χρονικό περιθώριο έως την 31/12/2020
   • Για την 5η δόση έχετε χρόνο έως τις 29/01/2020 καi
   • Για την 6η δόση υπάρχει περιθώριο έως τις 26/02/2021.

Οι τρόποι πληρωμής

Έχετε στην πραγματικότητα τέσσερις επιλογές για να πληρώσετε τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

 1. Ακολουθώντας το δοσολόγιο της εφορίας το οποίο αν πληρωθεί εμπρόθεσμα θα είναι άτοκο. Οι δόσεις όπως προαναφέρθηκε, είναι πέντε εκ των οποίων η μια διπλή στο τέλος Οκτωβρίου.
 2. Πληρώνοντας τον φόρο σε 12 έντοκες δόσεις μέσω της πάγιας ρύθμισης της εφορίας. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% και το πρόστιμο που επιβάλλεται αν έστω και μια δόση δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα, είναι πολύ μεγάλο καθώς φτάνει στο 15% της δόσης.
 3. Πληρώνοντας τον φόρο σε 24 έντοκες δόσεις επίσης μέσω της πάγιας ρύθμισης. Χρειάζεται προσοχή καθώς και το επιτόκιο είναι μεγάλο (6%) και τα πρόστιμα σημαντικά αν υπάρξει καθυστέρηση και αναλαμβάνετε τον κίνδυνο του χρόνου να βρεθείτε σε πολύ πιο δύσκολη θέση καθώς οι φετινές δόσεις θα συμπέσουν χρονικά με τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς. Η λύση προτείνεται μόνο σε όσους έχουν ειδικούς λόγους (π.χ προβλήματα ρευστότητας κλπ).
 4. Η τέταρτη λύση είναι μέσω της πιστωτικής κάρτας. Ήδη οι τράπεζες προβάλλουν τη δυνατότητα πληρωμής οφειλών σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει το απαιτούμενο υπόλοιπο στην πιστωτική κάρτα,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ