Αυτός είναι o "χάρτης" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Πότε θα βγουν τα ειδοποιητήρια, πώς και πόσα θα πληρώσουμε

Το Σαββατοκύριακο "κληρώνει" -εκτός απροόπτου- για τον φόρο που θα φέρει επιβαρύνσεις 2 δισ. ευρώ

Αυτός είναι o "χάρτης" του φετινού ΕΝΦΙΑ: Πότε θα βγουν τα ειδοποιητήρια, πώς και πόσα θα πληρώσουμε

Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η ανάρτηση θα γίνεται σταδιακά ανά Δ.Ο.Υ και θα διαρκέσει αρκετές ώρες καθώς ο συνολικός αριθμός των ειδοποιητηρίων, φτάνει στα 7,3 εκατομμύρια. Η ΑΑΔΕ θα βεβαιώσει περίπου δύο δισ. ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και επιπλέον 500 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις ενώ ο φόρος θα πληρωθεί φέτος σε έξι δόσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες τυχεροί θα λάβουν "διπλή έκπτωση": και το -30% επειδή η περιουσία τους θα είναι κάτω από 60.000 ευρώ και το -50% 

Στα 7,3 εκατομμύρια άτομα που θα λάβουν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, υπάρχουν και αυτοί που δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Υπάρχουν αυτοί που δεν… πονοκεφαλιάζουν ιδιαίτερα με τον φόρο κατοχής ακινήτων καθώς καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50 ευρώ και αυτά σε… δόσεις. Υπάρχουν αυτοί που δικαιούνται διπλή έκπτωση, υπάρχουν και οι «εκατομμυριούχοι» -περίπου 15.000 σε όλη την επικράτεια- οι οποίοι χρειάζεται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ιδού λοιπόν ο «χάρτης» του φετινού ΕΝΦΙΑ:

  1. Από το σύνολο των 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτητών, τα 4,9 εκατομμύρια έχουν ατομική περιουσία κάτω από 60.000 ευρώ και ως εκ τούτου θα δουν και φέτος έκπτωση 30% στο τελικό ύψος του λογαριασμού τους.
  2. Περίπου 345.000 ιδιοκτήτες έχουν ατομική περιουσία από 60 έως 80.000 ευρώ άρα το ποσοστό της έκπτωσής τους θα είναι 27%.
  3. Πλησιάζουν τους 300.000 οι ιδιοκτήτες με περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι αυτοί δικαιούνται έκπτωση 25%
  4. Η ελληνική μεσαία τάξη –περιλαμβάνει την ακίνητη περιουσία από τα 100.000 έως και το ένα εκατ. ευρώ- αριθμεί περίπου 1,75 εκατομμύρια μέλη. Αυτοί, πληρώνουν πάνω από το 60% του συνολικού ΕΝΦΙΑ δηλαδή πάνω από 1,2 δις. ευρώ συγκριτικά με τα περίπου 2,1 δις. ευρώ που θα είναι και ο φετινός λογαριασμός. Στη μεσαία τάξη, γίνεται έκπτωση –επί του τελικού λογαριασμού μαζί με τον συμπληρωματικό φόρο- της τάξεως του 20% η οποία θα ισχύσει και φέτος κανονικά.

Πέραν αυτών των μειώσεων που ισχύουν για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, υπάρχουν και οι «ειδικές μεταχειρίσεις» οι οποίες ισχύουν για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια:

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ (φετινοί δικαιούχοι: περίπου 1,3 εκατομμύρια)

Δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα δύο βασικά κριτήρια:

  1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.
  2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο (και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο (τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια) με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Για τους δικαιούχους της έκπτωσης του 50%, η ελάφρυνση είναι διπλή. Δηλαδή, εξασφαλίζουν και το -30% επειδή η περιουσία τους είναι κάτω από 60.000 ευρώ και στο τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει εφαρμόζεται και το -50% λόγω του ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πλήρης απαλλαγή ΕΝΦΙΑ

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω. Αυτή χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

«Κουρέματα» ενοικίων:

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί κούρεμα ενοικίων και εκκρεμεί να τους καταβληθεί η επιστροφή φόρου, το όφελος δεν θα φανεί στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αλλά μετά στην προσωποποιημένη πληροφόρηση της ΑΑΔΕ. Ανάλογα με το ποσό της επιστροφής, θα γίνει προσαρμογή στο δοσολόγιο. Έτσι, μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ αυτό το Σαββατοκύριακο, θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων COVID έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η εκκαθάριση αυτών των δηλώσεων είναι αμφίβολο αν θα έχει γίνει έως το τέλος Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνονται όλες οι αναπροσαρμογές μέσα στο επόμενο διάστημα ανάλογα και με το πώς θα εξελίσσονται τα «κουρέματα» των ενοικίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ