Αυθαίρετα: Νέα μόνιμη ρύθμιση και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Αυθαίρετα: Νέα μόνιμη ρύθμιση και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Συνολική παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα για τα αυθαίρετα, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι, ενόψει της λήξης σε λίγες ημέρες των προθεσμιών για υπαγωγή στην τρέχουσα ρύθμιση, δεν θα υπάρξει κενό για τους ιδιοκτήτες ή τους μηχανικούς. Κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην ισχύουσα ρύθμιση έως ότου τεθεί σε εφαρμογή η νέα, μόνιμου χαρακτήρα.

O κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι η νέα ρύθμιση θα σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, η οποία έχει ήδη θεσμοθετηθεί με ορίζοντα εφαρμογής το 2020, και δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Για το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», είπε ότι συνολικά οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ. ευρώ, αλλά και στη μεταφορά συντελεστή δόμησης, για την οποία προανήγγειλε ρύθμιση η οποία θα αποκαθιστά αδικίες και θα είναι σε συμφωνία με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σημείωσε πως είναι δεδηλωμένη η βούληση της κυβέρνησης για νέο κύκλο και έχει ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να δώσουν πρόσθετα κονδύλια. Πρόσθεσε ότι οι δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 1 δισ., το 5% του ΕΣΠΑ, και ότι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης θα είναι υψηλής προτεραιότητας και στο νέο σχέδιο για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο.

Για το θέμα της τράπεζας γης, ο υπουργός ανέφερε ότι η ρύθμιση θα αντιμετωπίσει αδικίες σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων, κυρίως αυτών που κατέχουν διατηρητέα, με βάση και πάλι τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και «με κατεύθυνση να μη θεωρείται ότι πάμε να κάνουμε χάρες, αλλά να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να βάλουμε μία τάξη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ