«Παγίδα» για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες το ηλεκτρονικό μισθωτήριο

Εκτός επιδόματος θα μείνουν όσοι δεν διαθέτουν μισθωτήριο σε ισχύ – Χιλιάδες «κομμένες» αιτήσεις, από τις πρώτες ώρες – Πίεση στους ιδιοκτήτες να συνάψουν ηλεκτρονικά μισθωτήρια και να εμφανίσουν τα πραγματικά εισοδήματα από ενοίκια.

«Παγίδα» για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες το ηλεκτρονικό μισθωτήριο

Από τις πρώτες ώρες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου φάνηκε ότι οι διασταυρώσεις θα αφήσουν χιλιάδες αιτούντες εκτός. Από τις 9000 αιτήσεις που έγιναν μέσα στη νύχτα, έγκριση έλαβαν μόνο οι 2500. Μια από τις βασικές απαιτήσεις, η ύπαρξη του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, γίνεται ήδη αιτία να κοπεί πολύς κόσμος. Από το… χρονοντούλαπο βγαίνουν τώρα στην επιφάνεια όλες οι παλαιές μισθώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρονικό ούτε χάρτινο μισθωτήριο. Η εφορία, εκμεταλλεύεται τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος για να μαζέψει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες. 

Για τη χορήγηση του Επιδόματος Στέγασης απαιτείται η προβλεπόμενη από τις οικείες διατάξεις του νόμου δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου. Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος. Άρα όποιος δεν έχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο σε ισχύ θα πρέπει να σπεύσει να έρθει σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη προκειμένου αυτός να προχωρήσει στην υποβολή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου.

Προφανώς, όποιος δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή ηλκτρονικό μισθωτήριο θα χάσει το δικαίωμα αναδρομικής είσπραξης από τις αρχές του χρόνου και θα περιοριστεί στο να εισπράξει το επίδομα από τον επόμενο μήνα κατάθεσης του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει άμεση συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη ο οποίος θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάθεση του μισθωτηρίου σαν να είναι ανανέωση της υφιστάμενης μίσθωσης.

Για να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία υποβολής του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου, θα χρειαστείτε τις οδηγίες που έχει συντάξει η ΑΑΔΕ σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ