Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης των επαγγελματικών ακινήτων (πίνακας)

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το α' εξάμηνο

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης των επαγγελματικών ακινήτων (πίνακας)

Αύξηση σημειώθηκε στις τιμές πώλησης σε γραφεία και καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ανά την Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, οριακή ήταν για το ίδιο διάστημα η πτώση στα ενοίκια των καταστημάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

 

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 3,5% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, τονίζει η ΤτΕ σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 4,6%, ενώ αύξηση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, καταγράφηκε επίσης τόσο στη Θεσσαλονίκη (0,4%) όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα (2,9%).

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2017 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών γραφείων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 1,6%. Ο αντίστοιχος ρυθμός μεταβολής για την Αθήνα ήταν 1,8%, για τη Θεσσαλονίκη 0,5% και για την υπόλοιπη Ελλάδα 1,7%.

Το α΄ εξάμηνο του 2018, τα μισθώματα των γραφείων για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μεταβολής ήταν 0,8% το α΄ εξάμηνο και 1,0% το β΄ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των γραφείων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,2%.

Με βάση τα διαθέσιμα προσωρινά στοιχεία, το α΄ εξάμηνο του 2018 οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,1% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017.

Κατά την ίδια περίοδο, οι ονομαστικές τιμές καταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας σημείωσαν αύξηση κατά 4%, στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν μείωση 0,8%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο.

Για το 2017, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των ονομαστικών τιμών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών διαμορφώθηκε σε 1,7% για το σύνολο της χώρας, ενώ οι αντίστοιχοι ρυθμοί αύξησης των τιμών ήταν 1,5% για την Αθήνα, 1,2% για τη Θεσσαλονίκη και 2,1% για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δείκτης μισθωμάτων καταστημάτων
Κατά το α΄ εξάμηνο του 2018, τα μισθώματα των καταστημάτων για το σύνολο της χώρας υποχώρησαν οριακά κατά 0,2% σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 (προσωρινά στοιχεία). Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι αντίστοιχοι ρυθμοί μείωσης ήταν 0,8% το α΄ εξάμηνο του 2017 και 0,4% το β΄ εξάμηνο του 2017 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ για το σύνολο του 2017 τα μισθώματα των καταστημάτων υποχώρησαν με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 1,0%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ