Αξίες θα είναι, αντικειμενικές δεν θα είναι

Μέχρι το τέλος του μήνα οι εισηγήσεις των εκτιμητών – Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για τέσσερις εκτιμήσεις ανά ζώνη

Αξίες θα είναι, αντικειμενικές δεν θα είναι

Η πλειοψηφία των εκτιμητών γύρισε την πλάτη στο υπουργείο Οικονομικών κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί τελικώς ο στόχος των τεσσάρων διαφορετικών εκτιμήσεων ανά ζώνη. Ενώ εκκρεμεί ακόμη η δημοσίευση της απόφασης με τα ονόματα των εκτιμητών, πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελική λίστα δεν περιλαμβάνει περισσότερα από 250-270 ονόματα κάτι που σημαίνει ότι ούτε ο ένας στους δύο δεν δέχτηκε να πάρει μέρος στη διαδικασία παρωδία.

 

Ο στόχος να υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές εκτιμήσεις ανά ζώνη ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία δεν επιτυγχάνεται. Η αρμόδια γενική γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, κατάφερε να συγκεντρώσει δύο εκτιμήσεις ανά ζώνη σε όλη την ελληνική επικράτεια ενώ μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα –Αθήνα και Θεσσαλονίκη- θα υπάρξουν τρεις ή και τέσσερις εκτιμήσεις. Υπό αυτά τα δεδομένα, οδεύουμε ολοταχώς προς «πολιτικό» προσδιορισμό των αξιών μέχρι το τέλος Μαρτίου και ενώ οι εκτιμητές θα πρέπει να καταθέσουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις νέες τιμές ζώνης μέχρι το τέλος του μήνα.

Για να επιλέξει τους εκτιμητές, το υπουργείο Οικονομικών χρειάστηκε να κάνει δύο προσκλήσεις. Στον δεύτερο γύρο που έληξε πριν από λίγες ημέρες, ανταποκρίθηκαν περίπου 95 άτομα επιπλέον αρκετά εκ των οποίων είχαν πάρει μέρος και στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Πλέον αναμένεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει επίσημα τους εκτιμητές και στη συνέχεια θα αρχίσει να «τρέχει» προθεσμία 20 ημερών για την ενσωμάτωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των εκτιμήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα έχει περίπου τέσσερις εβδομάδες περιθώριο για να καταλήξει στον οριστικό πίνακα ο οποίος θα προκύψει ύστερα και από παρέμβαση που θα γίνει με πολιτικά κριτήρια. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι δεν αναμένεται να γίνει αυτό που ορίζει η τεχνοκρατική λογική δηλαδή:

  1. Σημαντική αύξηση στις «φθηνές» περιοχές οι οποίες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 600-700 ευρώ. Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται και στις οδηγίες που δόθηκαν από την ειδική γραμματεία προς του εκτιμητές: οι τιμές ζώνης θα πρέπει να αντιστοιχούν στο κόστος νεόδμητης κατοικίας στον πρώτο όροφο.
  2. Μεγάλη μείωση στις ακριβές περιοχές καθώς οι τιμές ανά τετραγωνικό των 3000-4000 ευρώ που εντοπίζονται στους πίνακες των αντικειμενικών αξιών, δεν υπάρχουν πλέον στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ