Που κυμαίνονται τα ενοίκια για την φοιτητική στέγη

Τα μυστικά της φοιτητικής στέγης

Που κυμαίνονται τα ενοίκια για την φοιτητική στέγη

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί χιλιάδες γονείς, μετά την ανακοίνωση των βάσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ώστε να βρουν διαμέρισμα που θα στεγάσει τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με τις ζητούμενες τιμές τα ενοίκια για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη από 191 ευρώ έως 393 ευρώ σε όλη την Ελλάδα.

Κοντά στην Αθήνα τα ενοίκια ανέρχονται από τα 305 μέχρι και τα 393 ευρώ τον μήνα φτάνουν τα ενοίκια για τους φοιτητές που αναζητούν στέγη κοντά στις σχολές στην Αθήνα. Από τα στοιχεία προκύπτει πως η μέση ζητούμενη τιμή στο Αιγάλεω φτάνει τα 305 ευρώ (δηλαδή περίπου 6,1 ευρώ ανά τετραγωνικό) τον μήνα για ένα διαμέρισμα με μέση επιφάνεια γύρω στα 58 τ.μ.

Πολύ υψηλότερες, κοντά στα 390 ευρώ τον μήνα, είναι οι τιμές για τα διαμερίσματα στον Βύρωνα, ενώ στα 393 ευρώ μηνιαίως φτάνει η μέση τιμή ενοικίασης στο Παγκράτι. Στον Πειραιά, όσοι αναζητούν φοιτητική στέγη θα βρουν ενοίκια με μέση τιμή περί τα 346 ευρώ τον μήνα και στην Καλλιθέα με 377 ευρώ τον μήνα.

Λίγο χαμηλότερες είναι οι τιμές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στον Εύοσμο, η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 283 ευρώ τον μήνα, ενώ στη Σταυρούπολη τα 272 ευρώ. Ακριβότερα, κοντά στα 326 ευρώ τον μήνα, κινείται η μέση τιμή των ενοικίων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ στη Χαριλάου το μέσο ενοίκιο είναι στα 322 ευρώ και στην Τούμπα στα 313 ευρώ.

Στην Πάτρα, η μέση τιμή των ενοικίων φτάνει τα 244 ευρώ τον μήνα, ενώ στο Ρίο, τα 274 ευρώ τον μήνα. Στα Ιωάννινα, η μέση τιμή ανέρχεται σε 300 ευρώ, στο Ηράκλειο Κρήτης στα 304 ευρώ, στη Λάρισα στα 249 ευρώ και στην Κομοτηνή στα 263 ευρώ. Στα Χανιά, οι τιμές είναι πολύ υψηλές, με τα ενοίκια να αγγίζουν τα 370 ευρώ τον μήνα, ενώ πολύ χαμηλότερα ενοίκια εντοπίζονται σε πόλεις όπως η Πρέβεζα, η Σπάρτη και η Φλώρινα.

Προσοχή!

Συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας δίνει με την ευκαιρία της νέας φοιτητικής χρονιάς ο Σύλλογος Μεσιτών Αθηνών- Αττικής, προς διευκόλυνση των φοιτητών και των γονέων τους που αναζητούν κατοικία σε άλλη πόλη.

πηγή:Spitogatos.gr

Όπως επισημαίνει:

1. Σε όλες τις φοιτητουπόλεις της χώρας υπάρχει τόσο επάρκεια διαθέσιμης φοιτητικής κατοικίας, όσο και νόμιμα μεσιτικά γραφεία που ασχολούνται εξειδικευμένα με τη μίσθωσή τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, ψάχνοντας για σπίτι, οι φοιτητές πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
2. Τα σπίτια στα κέντρα των πόλεων είναι, κατά κανόνα, παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με αυτά που βρίσκονται στην περιφέρειά τους. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να περιορίζουν την αναζήτησή τους στο κέντρο, αλλά οπουδήποτε μπορεί να εντοπίσουν διαθέσιμη κατοικία που να καλύπτει τις ανάγκες τους.
3. Να ελέγχουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι υπηρεσίες παρέχει αυτή (σούπερ μάρκετ, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, κλπ).
4. Να ελέγχουν καλά το σπίτι για να διαπιστώσουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να το κατοικούν, ώστε να το παραλάβουν σε καλή και λειτουργική κατάσταση. Να αποφεύγουν να μισθώνουν υπόγεια, σοφίτες ή πολύ παλιές κατοικίες.
5. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος. Μετά την παρέλευση της τριετίας, η μίσθωση μπορεί να λήξει οποτεδήποτε, με απλή καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
6. Στις μισθώσεις κατοικιών το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
7. Οι φοιτητές ή οι γονείς τους, αφού συμφωνήσουν, υπογράφουν γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιο δικηγόρο, με ολόκληρο το συμφωνημένο μίσθωμα, το οποίο καταχωρίζεται στο taxisnet από τον ιδιοκτήτη και γίνεται αποδεκτό από τον φοιτητή. Δεν πρέπει να αποδέχονται και να υπογράφουν όρους που δεν κατανοούν ή με τους οποίους δεν συμφωνούν απόλυτα. Σε κάθε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον δικηγόρο τους.
8. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων και των λογαριασμών κοινής ωφελείας έχει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου. Γι΄ αυτό πρέπει να ζητούν να ενημερώνονται εκ των προτέρων για το ύψος των λογαριασμών αυτών.
9. Για να αποφύγουν κάθε ταλαιπωρία συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να καταφεύγουν στα νόμιμα μεσιτικά γραφεία που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (πληροφορίες για την Αθήνα-Αττική από την ιστοσελίδα του Συλλόγου www.e-akinita.gr).
Προσοχή: Να αποφεύγουν να ανταποκρίνονται σε αγγελίες με χαμηλές τιμές ενοικίων που διαφημίζουν δήθεν μεσιτικές ή διαφημιστικές εταιρείες, που, για να τις δει κάποιος, απαιτείται να πληρώσει προκαταβολικά. Τονίζουμε ότι οι νόμιμοι κτηματομεσίτες λαμβάνουν αμοιβή μόνο εάν ολοκληρωθεί η μίσθωση, (δηλαδή υπογραφή μισθωτηρίου συμβολαίου). Εάν πέσει στην αντίληψή τους τέτοια περίπτωση, να τηλεφωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου (τηλ. 210-3621930).
10. Τέλος, σήμερα, λόγω της οικονομικής ύφεσης, συχνά η πιο συμφέρουσα λύση είναι, αντί να μισθώσουν μία κατοικία, να την αγοράσουν, είτε με μετρητά, είτε και με μικρό δάνειο, όπου, αντί ενοικίου, θα καταβάλουν μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση σε ένα δικό τους ακίνητο, που, μετά το πέρας της φοιτητικής περιόδου, θα μπορούν είτε να συνεχίσουν να το μισθώνουν είτε να το πουλήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ