Στις 575.000 οι ιδιοκτησίες που έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα

Στις 575.000 οι ιδιοκτησίες που έχουν ενταχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα
Από τις 875.000 ιδιοκτησίες που έχουν καταγραφεί, οι 575.000 ιδιοκτησίες, που ανήκουν σε 695.000 ιδιοκτήτες, έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του τελευταίου νόμου για την αυθαίρετη δόμηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Όπως υποστήριξε ο νέος πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τα εισπραχθέντα πρόστιμα και παράβολα είναι περίπου 1,4 δις. ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 2.300.000 συναλλαγές.

Από τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ προκύπτει πως το 75% των δηλώσεων αφορά αυθαιρεσίες σε κτίρια με οικοδομική άδεια ενώ το 25% των δηλώσεων αφορά κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, δηλαδή παντελώς αυθαίρετα.

Ακόμη μία στατιστική παρατήρηση που, κατά τη διοίκηση του ΤΕΕ, αποδεικνύει τη χρησιμότητα του συστήματος για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό είναι ότι το 70% των δηλώσεων εντοπίζεται σε ακίνητα εντός σχεδίου ενώ το 30% σε ακίνητα εκτός σχεδίου.

Όσον αφορά τη χρήση των ακινήτων που δηλώνονται στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 22% των ακινήτων χρησιμοποιείται ως πρώτη και μοναδική κατοικία, το 60% ως άλλη κατοικία και το 18% για επαγγελματικές χρήσεις (μεταποίηση πρωτογενούς τομέα 1%, τουρισμός – βιομηχανία 4%, υπηρεσίες 13%).

Δείτε τον σχετικό πίνακα παρακάτω:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ