Αυθαίρετα: Για ενεργειακή αναβάθμιση το 50% του προστίμου

Αυθαίρετα: Για ενεργειακή αναβάθμιση το 50% του προστίμου
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να εκμεταλλευθούν το 50% του προστίμου προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά -και να ενισχύσουν στατικά- τα κτίριά τους.


Το μέτρο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικοδομή αφού θα ενισχυθούν κλάδοι που αφορούν, για παράδειγμα, την αγορά και την τοποθέτηση κουφωμάτων, συστημάτων σκίασης κ.λπ.
Οπως γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ, η επένδυση του 50% του προστίμου στο ίδιο το ακίνητο προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Ωστόσο, αν και ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι, σήμερα ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου δεν μπορεί να προχωρήσει στην ενεργειακή αναβάθμιση του ακίνητου του επειδή εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Οι υπογραφές, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΚΑ, πρόκειται να μπουν το επόμενο διάστημα.
Η ρύθμιση αφορά όλα τα αυθαίρετα που ανεγέρθησαν μετά το 2003. Οι ιδιοκτήτες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη μπορούν να κάνουν χρήση του 100% του προστίμου.
Το μέτρο δεν ισχύει για κτίρια που έχουν πάρει επιδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα. «Άτυχοι» είναι και οι ιδιοκτήτες που πλήρωσαν όλο το πρόστιμο της τακτοποίησης, αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο εκ των υστέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ