Help desk: Απαντά στις απορίες για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου σας

Help desk: Απαντά στις απορίες για τη νομιμοποίηση του αυθαιρέτου σας
Στις 300-400 διαμορφώνονται καθημερινά οι δηλώσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων,

υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το ΥΠΕΚΑ, έθεσε σε λειτουργία Γραφείο Υποστήριξης (Help Desk) για την εφαρμογή του νόμου 4178/2013 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης. Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, σχετικά είπε ότι ηλειτουργία του help desk έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτηση των Μηχανικών, αλλά και των πολιτών, σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4178/13 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, Περιβαλλοντικό και άλλες διατάξεις». Μέσω αυτού θα λύνονται απορίες για την εφαρμογή του νόμου και ταυτόχρονα θα καταγράφονται δυσκολίες εφαρμογής και ερωτήματα, προκειμένου να δίνονται συνολικά απαντήσεις στα πιο σημαντικά από αυτά από την αρμόδια υπηρεσία. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται σε συνέχεια σειράς ενημερωτικών ημερίδων που διεξήγαγε το ΥΠΕΚΑ σε όλη τη χώρα επί μήνες για την ενημέρωση πολιτών και μηαχνικών, όπου στελέχη του Υπουργείου διεξήγαγαν εκτεταμένο διάλογο για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του νόμου και επίλυαν επί τόπου απορίες και προβληματισμούς.
«Με το νόμο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί επιτέλους το σύνθετο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα των αυθαιρέτων. Η Πολιτεία έχει πλέον τη βούληση και τα εργαλεία να σταματήσει την αυθαίρετη δόμηση και να εντοπίσει, προοδευτικά, τα αυθαίρετα κτίσματα. Η χώρα άλλαξε σελίδα και η Πολιτεία δεν θα επιδείξει πλέον καμία ανοχή σε τυχόν προσπάθεια δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Θέλουμε και μπορούμε να τη σταματήσουμε. Ο νέος νόμος είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους, ώστε να ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου και από εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. δήλωσε, σχετικά με το θέμα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς.

Από τα στατιστικά στοιχεία των πρώτων μηνών εφαρμογής προκύπτει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Δεν εφησυχάζουμε όμως και συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης του τεχνικού κόσμου και των πολιτών για τις λεπτομέρειες και τα πλεονεκτήματα του νέου νόμου για τα αυθαίρετα. Δημιουργούμε μία ομάδα υποστήριξης και ενημέρωσης πολιτών και μηχανικών για τις λεπτομέρειες του νόμου. Επιλύουμε νομοθετικά, ή με αποφάσεις και εγκυκλίους, όσα πρέπει να διευκρινιστούν για να λειτουργήσει καλύτερα ο νόμος 4178. Καλούμε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους αυτή την τελευταία ευκαιρία που δίνει η Πολιτεία, προς όφελος της περιουσίας τους αλλά και του περιβάλλοντος».

Δηλώσεις υπαγωγής

Ειδικότερα, στις 300-400 διαμορφώνονται καθημερινά οι δηλώσεις υπαγωγής στη ρύθμιση για νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο αριθμός αυτός υπερτριπλασιάζεται σε περιόδους που λήγουν προθεσμίες υπαγωγής, ενώ λόγω της δυνατότητας αυξημένων δόσεων στο πρώτο εξάμηνο υπαγωγής τις τελευταίες ημέρες του πρώτου εξαμήνου (7/2/2014) καταγράφηκε σημαντική ροή τόσο νέων δηλώσεων όσο και μεταφοράς από το Ν. 4014.

Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός δηλώσεων αυθαιρέτων με το Ν.4178 διαμορφώθηκε στις 379.726, ενώ ο αριθμός αυτών που μεταφέρθηκαν από τον προηγούμενο νόμο ανήλθε στις 218.748. Όσον αφορά στις νέες δηλώσεις στο πλαίσιο του ν. 4178, διαμορφώθηκαν στις 160.978.

Πρόστιμα

Όσον αφορά στο ύψος των προστίμων που εισπράχθηκε ανέρχονται συνολικά στο 1,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα το ύψος των καταχωρημένων προστίμων στο ηλεκτρονικό σύστημα:

Καταχωρημένα πρόστιμα ν.4178: 949.466.539 ευρώ

Καταχωρημένα πρόστιμα ν.4014: 1.254.134.548 ευρώ

Συνολικά καταχωρημένα πρόστιμα: 2.203.601.087 ευρώ

Συνολικά εισπραχθέντα πρόστιμα: 1.161.395.320 ευρώ


Πώς θα επικοινωνήσετε με το Help Desk

Για την εξυπηρέτηση των Μηχανικών αλλά και των πολιτών σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4178/13 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης Περιβαλλοντικό και άλλες διατάξεις», λειτουργεί στον 1ο όροφο του κτιρίου του ΥΠΕΚΑ επί της Τρικάλων 36 και Μεσογείων στους Αμπελόκηπους, υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Οικοδομικών & Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ), HELP DESK στελεχωμένο από Μηχανικούς. Τα στελέχη του HELP DESK παρέχουν αποκλειστικά κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, από 9:00 π.μ έως 3:00 μ.μ., τεχνική βοήθεια και οδηγίες σε ερωτήματα που υποβάλλονται απ’ ευθείας, τηλεφωνικά, καθώς και ηλεκτρονικά από Μηχανικούς και πολίτες σχετικά με την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων στη ρύθμιση του ν. 4178/13. Η επικοινωνία του Πολίτη και του Μηχανικού με το HELP DESK για πληροφορίες και διευκρινίσεις εφαρμογής του ν. 4178/13 μπορεί να γίνεται τις ανωτέρω ημέρες και ώρες στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Help Desk Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Διεύθυνση: Τρικάλων 36 και Μεσογείων, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνα: 1522
:210 69 15 194
: 210 69 15 265
Email : hdΑΤprv.ypeka.gr