Σπρώχνουν τον κόσμο στα δικαστήρια για να σώσει το σπίτι του

Σπρώχνουν  τον κόσμο στα δικαστήρια για να σώσει το σπίτι του
Στα δικαστήρια "στέλνουν" τον κόσμο προκειμένου να σώσει το σπίτι του…. Αυτό επισημαίνουν  γνώστες της αγοράς, αφού δεκάδες δανειολήπτες καταφθάνουν καθημερινά στα δικηγορικά γραφεία ζητώντας να υποβάλλουν αίτηση για το νόμο Κατσέλη, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για την άρση των πλειστηριασμών.

Το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί πιθανότατα την Πέμπτη προβλέπει τέσσερα κριτήρια για τη μεταβατική περίοδο προστασίας της κύριας κατοικίας που θα ισχύσει όλο το 2014:
• Η αντικειμενική αξία του ακινήτου που θα προστατεύεται θα είναι στα επίπεδα των 170.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ποσό αυτό να ανέβει στις 180.000 ευρώ κάτι που ισχύει και στη ρύθμιση για τους ενήμερους δανειολήπτες.
• Το εισοδηματικό κριτήριο αναμένεται να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 25.000 ευρώ, ανεξαρτήτως όμως οικογενειακής κατάστασης.
• Το ύψος της περιουσίας του οφειλέτη που θα κρίνει αν ο δανειολήπτης μπορεί να προστατευθεί από τον πλειστηριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της αντικειμενικής αξίας για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (κύρια, δευτερεύουσα, κ.ά.), τοποθετείται στις 250.000 ευρώ, ενώ το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων στις 10.000 ευρώ.
• Υψος της δόσης. Εξεταάζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης να μην υπερβαίνει το 30% του συνολικού εισοδήματος του δανειολήπτη.
Το μείζον θέμα πάντως που δημιουργείται είναι: Πώς θα γνωρίζει η τράπεζα αν η κατοικία που θα βγει σε πλειστηριασμό είναι η κύρια του δανειολήπτη; Η απάντηση είναι ότι δε θα το γνωρίζει . Τι θα γίνεται σε αυτή την περίπτωσης Αυτοί που θα πληρούν τις προϋποθέσεις για προστασία από πλειστηριασμούς θα πρέπει να καταθέσουν τη λεγόμενη αίτηση ανακοπής μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες. Πρόκειται για διαδικασία η οποία κοστίζει τουλάχιστον 1000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ