H "συνταγή" με την οποία θα κριθεί αν θα βγει το σπίτι σας στο σφυρί ή όχι

H "συνταγή" με την οποία θα κριθεί αν θα βγει το σπίτι σας στο σφυρί ή όχι
Τελική συμφωνία με την τρόικα δεν υπάρχει. Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις υπάρχει. Και μπορεί η κυβέρνηση να μην θέλει να νομοθετήσει μονομερώς αλλά κάτι θα πρέπει να κάνει καθώς στο τέλος του χρόνου, το δίχτυ προστασίας παύει να ισχύει. Μετά και τις χθεσινές επαφές με τους δανειστές, φαίνεται να καταλήγουμε σε έναν "πιλότο": προστασία μεν αλλά για λίγους καθώς οι περισσότεροι θα κόβονται από το περιουσιακό και το εισοδηματικό κριτήριο που θα τεθεί. 

H πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ και η καθιέρωση μεταβατικής περιόδου προστασίας των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας μόνο για το 2014 με πολύ συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, φαίνεται να είναι η τελική λύση πάνω στην οποία καταλήγουν η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα.Οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει –ενώ η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να νομοθετήσει μονομερώς –αν και σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΥΠΑΝ –«κάτι τέτοιο θα θέλαμε να το αποφύγουμε¨.

Eπιθυμία της κυβέρνησης είναι το θέμα των πλειστηριασμών να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και για το λόγο αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν μέσω email και τηλεφωνημάτων.
Σύμφωνα με όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα:
Η «διάταξη Παπαθανασίου», που προστάτευε από πλειστηριασμούς κάθε ακίνητο για χρέη μέχρι 200.000 ευρώ, δεν ισχύει για το 2014 (ούτως ή άλλως καθώς έχει ημερομηνία λήξεως την 31/12/2013), ενώ θεσπίζονται τρία συγκεκριμένα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας:
1. Το όριο της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που προστατεύονται με βάση τη διάταξη του νόμου Κατσέλη πέφτει πιθανότατα από τις 200.000 ευρώ στις 160.000 με 180.000 ευρώ ευρώ.
2. Θεσπίζεται εισοδηματικό όριο στα επίπεδα των 20.000 με 25.000 ευρώ για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
3. Και, τέλος θεσπίζεται ελάχιστη καταβολή δόσης για τους «κόκκινους δανειολήπτες», η οποία θα υπολογίζεται με βάση τα εισοδήματα τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ