ΣΟΚ: Πληρώνουμε έναν κατώτατο μισθό τον χρόνο για κλειστό ακίνητο

Πώς μας «σπρώχνουν» να κάνουμε τα εξοχικά μας… Airbnb

ΣΟΚ: Πληρώνουμε έναν κατώτατο μισθό τον χρόνο για κλειστό ακίνητο

Όσοι παραλαμβάνουν αυτές τις ημέρες τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη μια δυσάρεστη έκπληξη.

Η επιβάρυνση για σπίτια που παραμένουν κλειστά επί μήνες (κυρίως εξοχικά) έχει γίνει ακόμη μεγαλύτερη τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μετά τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας που εκτόξευσαν τα πάγια μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, έρχεται τώρα και η σειρά του ΔΕΔΔΗΕ να επιβάλλει το δικό του πάγιο που φτάνει ακόμη και στα 12,4 ευρώ τον μήνα, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το πάγιο του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ παγίων που μπορεί να φτάνει και στα 50-100 ευρώ τον μήνα για ένα εντελώς κλειστό ακίνητο. Αυτό το κοκτέιλ προκύπτει από το άθροισμα του παγίου του παρόχου, του παγίου του ΔΕΔΔΗΕ, του ΤΑΠ, των δημοτικών τελών, της ΕΡΤ αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Είναι ποσά που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης είτε χρησιμοποιεί το ακίνητο είτε όχι.

Για να γίνει αντιληπτό το που έχει φτάσει η μηνιαία και η ετήσια επιβάρυνση για ένα εξοχικό, χρησιμοποιείται ως παράδειγμα ένα σπίτι 90 τετραγωνικών σε μια περιοχή με τιμή ζώνης της τάξεως των 1000 ευρώ. Το συγκεκριμένο σπίτι έχει τριφασική παροχή και ο δήμος «ζητάει» 1,2 ευρώ δημοτικά τέλη για κάθε τετραγωνικό επιφάνειας. Τα έξι διαφορετικά πάγια έχουν (σε ρεαλιστικούς και πραγματικούς όρους) ως εξής:

  1. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει φτάσει να εισπράττει περισσότερα από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Μαρτίου και μετά, ζητάει… 5,95 ευρώ για κάθε KVA ισχύος κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρχει τριφασικό ρολόι (π.χ για να αντέχει θέρμανση με ρεύμα) το μηνιαίο πάγιο θα είναι 12,4 ευρώ και η ετήσια επιβάρυνση 148,9 ευρώ.
  2. Ο πάροχος κατά κανόνα θα ζητήσει 5 ευρώ τον μήνα ή 60 ευρώ τον χρόνο
  3. Στα τρία ευρώ είναι το πάγιο της ΕΡΤ ή 36 ευρώ τον χρόνο.
  4. Ο δήμος, για τα 90 τ.μ με τα 1,2 ευρώ ανά τετραγωνικό θα εισπράξει 109,2 ευρώ ή 9,1 ευρώ τον μήνα
  5. Το ΤΑΠ φτάνει στα 12,4 ευρώ τον χρόνο ή στο 1 ευρώ τον μήνα
  6. Ο ΕΝΦΙΑ για τα 90 τετραγωνικά στην συγκεκριμένη περιοχή, ανέρχεται στα 261 ευρώ ή 21,7 ευρώ τον μήνα.

Σύνολο μηνιαίας επιβάρυνσης: 52,3 ευρώ ή 627 ευρώ τον χρόνο. Αυτό το ποσό πλησιάζει τον έναν κατώτατο μισθό και δεν έχει καμία σχέση με την χρήση του ακινήτου παρά μόνο με την ηλεκτροδότηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ