UBS: Διορθώθηκαν οι υπερβολές της πανδημίας στα ακίνητα - Σε Ζυρίχη - Τόκιο οι αγορές είναι «φούσκα»

UBS: Διορθώθηκαν οι υπερβολές της πανδημίας στα ακίνητα - Σε Ζυρίχη - Τόκιο οι αγορές είναι «φούσκα»

Μόνο δύο από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου εξακολουθούν να παρουσιάζουν χαρακτηριστικά φούσκας στις αγορές κατοικιών τους, διαπιστώνει η φετινή σχετική έκθεση της UBS.

Ενώ πέρυσι ο ελβετικός επενδυτικός οίκος είχε εντοπίσει εννέα αγορές στο κόκκινο, φέτος εκτιμά ότι χαρακτηριστικά φούσκας δείχνουν μόνο η Ζυρίχη και το Τόκιο. Μάλιστα, η έκθεση διαπιστώνει ότι οι υπερβολές της πανδημίας διορθώθηκαν, καθώς κατά μέσο όρο, οι τιμές των κατοικιών έχουν επιστρέψει κοντά στα επίπεδα όπου βρίσκονταν στα μέσα του 2020.

Η UBS κρίνει ότι τα ακίνητα σε Τορόντο, Φρανκφούρτη, Μόναχο, Χονγκ Κονγκ, Βανκούβερ, Άμστερνταμ και Τελ Αβίβ, που πέρυσι αποτελούσαν φούσκα, πλέον είναι απλά υπερτιμημένα.

Υπερτιμημένες χαρακτηρίζονται επίσης οι αγορές σε Μαΐάμι, Γενεύη, Λος Άντζελες, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Παρίσι και Σίδνεϊ.

Αντίθετα, δίκαια αποτιμημένα είναι τα ακίνητα σε Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Σαν Φρανσίσκο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Σάο Πάολο, Βαρσοβία, Σιγκαπούρη και Ντουμπάι.

Γενικευμένη μείωση τιμών

Η αύξηση των επιτοκίων, που έχει τριπλασιάσει το κόστος του μέσου στεγαστικού δανείου από το 2021 στις περισσότερες αγορές, έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών των κατοικιών. Συγκεκριμένα, η ονομαστική αύξηση των τιμών στις 25 πόλεις που ανέλυσε η UBS ήταν μηδενική, έπειτα από το περσινό +10%. Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι τιμές είναι κατά 5% χαμηλότερες σε σχέση με τα μέσα του 2022.

Βέβαια, οι διαφορές ανάμεσα στις πόλεις είναι μεγάλες. Στη Φρανκφούρτη και το Τορόντο, οι πραγματικές τιμές έχουν μειωθεί κατά 15% τα τελευταία 4 τρίμηνα.

Ο συνδυασμός των ακριβών αποτιμήσεων και των μη ευνοϊκών όρων χρηματοδότησης άσκησε ισχυρές πιέσεις στη Στοκχόλμη και σε μικρότερο βαθμό στο Σίδνεϊ, το Λονδίνο και το Βανκούβερ.

Αντίθετα, σε Μαδρίτη, Νέα Υόρκη και Σάο Πάολο, οι πραγματικές τιμές των κατοικιών συνεχίζουν να αυξάνονται με ήπιο ρυθμό.

Οι προοπτικές για τις τιμές

Με τα ποσοστά ανεργίας σε όλες τις χώρες που εξετάστηκαν να παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο 10ετίας, τα υψηλά επίπεδα εργασιακής ασφάλειας έχουν προστατεύσει την αγορά κατοικιών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων. Όμως, η UBS προειδοποιεί ότι οι τιμές –τουλάχιστον σε πραγματικούς όρους- θα μειωθούν και άλλο, εάν τα επιτόκια παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα.

Πάντως, ο οίκος θεωρεί ότι σε κάποιες πόλεις, ο «σπόρος» του επόμενου «μπουμ» των ακινήτων έχει φυτευτεί ήδη. Καθώς η προσφορά κατοικιών είναι περιορισμένη και οι οικοδομικές άδειες βρίσκονται σε πτώση –ειδικά στα αστικά κέντρα της Ευρώπης- οι ελλείψεις στην αγορά στέγασης αναμένεται να ενταθούν, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν και πάλι, μόλις οι οικονομικές συνθήκες των νοικοκυριών βελτιωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ