Γερμανία: Σε βαθιά κρίση παραμένει η αγορά ακινήτων

Γερμανία: Σε βαθιά κρίση παραμένει η αγορά ακινήτων

Κατακόρυφη πτώση στις νέες κατασκευές το πρώτο εξάμηνο

 

Ο τομέας ακινήτων της Γερμανίας βρίσκεται υπό πίεση, ωθώντας τις εταιρείες να ζητήσουν κρατική υποστήριξη, οι κατασκευαστές ακινήτων να υποβάλουν αίτηση για αφερεγγυότητα και να πέσει η τιμή των ιδιοκτησιών.

Ο κλάδος των ακινήτων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επωφελήθηκε από καιρό από μια εποχή φθηνού χρήματος που τροφοδότησε μια δεκαετία άνθησης, αλλά τώρα παλεύει να ανακάμψει, μια δυναμική που υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σουηδία .

Τα σημεία που δείχνουν την έκταση της κρίσης του κλάδου στη Γερμανία:


1. ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό κλάδο αυξάνονται σταθερά από την οικονομική κρίση πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη έδειξαν αύξηση μόλις 0,1% σε ετήσια βάση τον Μάιο στις θέσεις εργασίας, τη χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων 10 ετών.
«Δεν είναι προβλέψιμη βελτίωση της κατάστασης», ανέφερε το ομοσπονδιακό γραφείο εργασίας.


2. ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Οι γερανοί μπορεί να εξακολουθούν να διαγραμμίζουν τους ορίζοντες του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, αλλά οι νέες κατασκευές σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στη Γερμανία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Είναι απλώς το πιο πρόσφατο σε μια αναταραχή δεικτών που δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία στη Γερμανία βρίσκεται σε βαθύ funk.
Οι νέες οικοδομικές άδειες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 27% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
«Πολλοί κατασκευαστές ακινήτων αυτή τη στιγμή αναβάλλουν έργα ή τα επιβραδύνουν», δήλωσε ο Francesco Fedele, διευθύνων σύμβουλος της BF.direkt, σύμβουλος χρηματοδότησης ακινήτων.


3. VONOVIA VS DAX

Η Vonovia, ο μεγαλύτερος κτηματομεσιτικός όμιλος της Γερμανίας, λειτουργεί ως καμπάνα για τον τομέα ακινήτων της Γερμανίας. Οι μετοχές της έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τον γερμανικό δείκτη blue-chip DAX.
Αναλυτές της Stifel υποβάθμισαν πρόσφατα τη Vonovia και άλλες εταιρείες ακινήτων σε «πώληση» από «αναμονή», σημειώνοντας ότι θα υπόκεινται σε «παρατεταμένο hangover» μετά από «ένα φαινομενικά ατελείωτο πάρτι ανάπτυξης που τροφοδοτείται από όλο και φθηνότερη χρηματοδότηση».

4. ΤΙΜΕΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

Η Γερμανία ανήκει πλέον σε μια μικρή ομάδα ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας και της Δανίας, όπου οι τιμές των κατοικιών μειώνονται, σηματοδοτώντας μια ανατροπή από τα χρόνια κέρδη.

5. ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά επενδύσεων σε ακίνητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ο όγκος των επενδύσεων μειώνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά η πτώση στη Γερμανία φέρνει τις συναλλαγές στα επίπεδα του 2012, σύμφωνα με τον Jones Lang LaSalle.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ