Reuters: Βελτιώνονται οι παγκόσμιες προοπτικές στέγασης παρά την πίεση από τα υψηλά επιτόκια

Reuters: Βελτιώνονται οι παγκόσμιες προοπτικές στέγασης παρά την πίεση από τα υψηλά επιτόκια

Οι δημοσκοπήσεις του Reuters σε περίπου 100 αναλυτές που έγιναν από τις 15 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είτε έμειναν στάσιμες είτε υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές πριν από τρεις μήνες

Οι προοπτικές για τις περισσότερες μεγάλες αγορές κατοικιών έχουν βελτιωθεί ελαφρώς σε σχέση με πριν από τρεις μήνες παρά τα υψηλά επιτόκια, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις του Reuters από αναλυτές ακινήτων, οι οποίοι ως επί το πλείστον διχάστηκαν σχετικά με το εάν η οικονομική προσιτότητα θα επιδεινωθεί ή όχι.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν με καταιγιστικό ρυθμό σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID - σε ορισμένες περιπτώσεις κατά περισσότερο από 50% - αλλά μειώθηκαν τον περασμένο χρόνο καθώς οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια.

Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού έχει προκαλέσει μόνο ένα μικρό πλήγμα στη συνήθως ευαίσθητη στα επιτόκια αγορά κατοικίας, καθώς η ακόμη χαμηλή ανεργία και η μετα-πανδημική αύξηση της μετανάστευσης έχουν διατηρήσει τη ζήτηση ισχυρή εν μέσω συνεχιζόμενης περιορισμένης προσφοράς.

Οι δημοσκοπήσεις του Reuters σε περίπου 100 αναλυτές που έγιναν από τις 15 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου έδειξαν ότι οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γερμανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία είτε έμειναν στάσιμες είτε υποχώρησαν λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές πριν από τρεις μήνες. Οι προοπτικές άλλαξαν ελάχιστα για τη Βρετανία και την Ινδία όπου οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται.

«Διαπιστώνουμε ότι η πολύ χαμηλή προσφορά κατοικιών, οι ισχυρότεροι ισολογισμοί των νοικοκυριών...και η υποστήριξη από την ανάκαμψη της μετανάστευσης συμβάλλουν στην πρόσφατη ανθεκτικότητα στις τιμές των κατοικιών», σημείωσαν αναλυτές της Goldman Sachs.

«Οι σχετικά επιθετικές προβλέψεις μας για τα επιτόκια και η πιθανότητα να μην έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στεγαστικών δανείων υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι για την αύξηση των τιμών των κατοικιών παραμένουν προς τα κάτω στις περισσότερες χώρες».

Οι αναλυτές σε όλες τις αγορές που καλύπτονται και απάντησαν σε μια πρόσθετη ερώτηση ήταν σχεδόν διχασμένοι ως προς την προσιτότητα αγοράς για τους πρώτους αγοραστές, με 45 να λένε ότι θα επιδεινωθεί και 43 να λένε ότι θα βελτιωθεί.

Ο Adam Challis, εκτελεστικός διευθυντής έρευνας και στρατηγικής για την EMEA στο JLL, δήλωσε ότι τα ισχυρά κέρδη στους μισθούς το περασμένο έτος κράτησαν πολλές αγορές κατοικιών ανθεκτικές παρά το σημαντικά υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Οι κορυφαίες πτώσεις για όλες σχεδόν τις αγορές κατοικίας που συμμετείχαν στην έρευνα υποβαθμίστηκαν από τη δημοσκόπηση του Μαρτίου.

Ωστόσο, με τον υψηλό κίνδυνο ύφεσης στις μεγάλες οικονομίες φέτος, μια μικρή πλειονότητα αναλυτών, 43 στους 81, που απάντησαν σε ξεχωριστή ερώτηση είπαν ότι μια σημαντική ύφεση ήταν πιο πιθανή για τις τιμές των κατοικιών παρά μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Οι τιμές των κατοικιών στον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία προβλέπεται να μειωθούν περίπου κατά 9% και 8%, αντίστοιχα, για το έτος, τη μεγαλύτερη μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών. Στη Γερμανία, η αναμενόμενη πτώση ήταν 5,5%.

Οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία και στις ΗΠΑ αναμενόταν να μειωθούν περίπου κατά 3% και στην Αυστραλία να παραμείνουν σταθερές για ολόκληρο το έτος 2023. Οι μέσες τιμές κατοικιών αναμένεται να αυξηθούν περίπου κατά 6% στην Ινδία.

Οι τιμές των κατοικιών ήδη αυξάνονται σε ορισμένες αγορές, περιπλέκοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να θέσουν υπό έλεγχο τον συνολικό πληθωρισμό, καθώς το κόστος ενοικίασης μπορεί να αποτελεί περίπου το ένα τρίτο των καλαθιών πληθωρισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ