Γεωργιάδης: Ο αριθμός των Κυριακών που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, παραμένει ακέραιος

 Γεωργιάδης: Ο αριθμός των Κυριακών που τα μαγαζιά θα είναι ανοιχτά, παραμένει ακέραιος

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια, από ώρα 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. κάτι το οποίο προκάλεσε επικριτική ανακοίνωση από την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ

 

Στους λόγους που επέβαλαν την τροπολογία για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης 'Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Με την τροπολογία, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε ολόκληρη την επικράτεια, από ώρα 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.. Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία προκάλεσε επικριτική ανακοίνωση από την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ.

«Σε διαδοχικές μου συναντήσεις με την ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και πολλούς εμπορικούς συλλόγους, είχα δεχθεί διαρκές αίτημα της κατάργησης των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Στο προηγούμενό μας νομοσχέδιο, με ειδικό άρθρο καταργήθηκαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις και αυτό χαιρετίστηκε από τον εμπορικό κόσμο. Προέκυψε όμως το εξής πρόβλημα. Δύο Κυριακές το χρόνο, η πρώτη Κυριακή του Μαϊου και η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ήταν ανοιχτά τα καταστήματα με το προηγούμενο καθεστώς, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων. 'Αρα με την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θεωρήθηκε νομοθετικά ότι χάνεται η άδεια να λειτουργούν αυτές τις δύο Κυριακές. Ετέθη το ζήτημα από την αγορά που επιθυμεί να έχει ανοιχτά καταστήματα της Κυριακές, ότι προκαλείται βλάβη στα συμφέροντά τους, διότι έχουν δύο Κυριακές λιγότερες το χρόνο να λειτουργούν, σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. «Εμείς δεν είχαμε καμία βούληση, ούτε να αυξήσουμε, ούτε να μειώσουμε τις Κυριακές. Επειδή δεν προλαβαίνουμε να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα, φέραμε αυτή την τροπολογία. Είναι άδικη η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων, διότι δεν καθιερώνουμε πρόσθετες Κυριακές που τα μαγαζιά μπορούν να είναι ανοιχτά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Δεν καταδικάζουν μόνο ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ. Και πολλοί εμπορικοί σύλλογοι καταδικάζουν αυτή σας την απόφαση», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και πρόσθεσε: «Είπατε 'η αγορά ζήτησε'. Για εσάς ποια είναι η αγορά; Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και οι αλυσίδες, ή οι μικρομεσαίοι που αποτελούν πάνω από 95% της επιχειρηματικότητας; Δηλαδή, ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;».

«Να μου κάνει την κριτική αυτή το ΚΚΕ, να το καταλάβω. Να μου κάνουν την κριτική αυτή από την Ελληνική Λύση, να το καταλάβω. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν συνέχιζε να κυβερνά, η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου θα ήταν ανοιχτή. Σας έχω πει να σοβαρευτείτε, επιτέλους. Αυτά τα πράγματα μπορούσατε να τα λέτε πριν κυβερνήσετε. Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, τα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανοιχτά τα καταστήματα κανονικότατα. Θυμάμαι ακόμη τον Λαφαζάνη που πήγαινε με τη ΛΑΕ, στα ανοιχτά καταστήματα, και εσείς πηγαίνατε με τα ΜΑΤ και τους μπαγλαρώνατε. Θα σοβαρευτείτε; Δεν προσθέτουμε Κυριακή, για να λέτε ότι πάω να κάνω χατίρι στους μεγάλους. Παραμένω στον αριθμό των Κυριακών που τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά, επί ΣΥΡΙΖΑ».

«Μάλλον δεν διάβασε ο κ. υπουργός τις ανακοινώσεις των εμποροϋπαλλήλων», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ