"Μυρίζουν" αυξήσεις στα βενζινάδικα με αφορμή τη Σαουδική Αραβία

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

"Μυρίζουν" αυξήσεις στα βενζινάδικα με αφορμή τη Σαουδική Αραβία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει ελέγχους για να προλάβει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ανοδικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων αναμένει η αγορά σε συνέχεια των αυξήσεων στις διεθνείς τιμές που προκάλεσαν οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας αλλά και οι φόβοι για κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ - Ιράν και για περαιτέρω αναταράξεις στον εφοδιασμό της διεθνούς αγοράς με αργό.

Το θέμα εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε γνωστό ότι διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα αισχροκέρδειας με αφορμή την διεθνή αναταραχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης παρέμεινε χθες σταθερή στο 1,589 ευρώ το λίτρο, όσο ήταν και την περασμένη Παρασκευή.

Οι τιμές διυλιστηρίου στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κοντά στο 1 λεπτό το λίτρο, διαφορά η οποία αναμένεται να μετακυλισθεί στις τιμές αντλίας, αλλά κυμαίνεται ωστόσο στις συνήθεις διακυμάνσεις της αγοράς. Σημειώνεται ότι οι τιμές διυλιστηρίου διαμορφώνονται καθημερινά με βάση την εξέλιξη των διεθνών τιμών των προϊόντων (βενζίνη, ντήζελ κλπ.) και την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου των προηγούμενων 5 ημερών. Συνεπώς αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι οι επιπτώσεις στην εσωτερική αγορά θα φανούν τις επόμενες 1 - 2 ημέρες και θα εξαρτηθούν βέβαια από το κατά πόσο οι διεθνείς τιμές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά ή όχι.

Περαιτέρω η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) εκτιμά με κάθε επιφύλαξη, όπως επισημαίνει, ότι από αύριο Τετάρτη αναμένεται σημαντική αύξηση στις τιμές όλων των καυσίμων και του υγραερίου, εξαιτίας των διεθνών εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ