Βοσνία: Στροφή στην Ευρωπαϊκή αγορά για εξαγωγές τροφίμων χαλάλ

 Βοσνία: Στροφή στην Ευρωπαϊκή αγορά για εξαγωγές τροφίμων χαλάλ


Η αγορά, η οποία καλύπτει 1,9 δισεκατομμύρια καταναλωτές και αξίας 1,27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, προβλέπεται να φτάσει τα 1,67 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025 

 

Η Βοσνία ελπίζει ότι η γεωγραφική της θέση θα τη βοηθήσει να αυξήσει τις εξαγωγές των προϊόντων διατροφής της με πιστοποίηση halal στις ευρωπαϊκές αγορές, όπου ο αριθμός των μουσουλμάνων έχει αυξηθεί.

Η βαλκανική χώρα, της οποίας ο μισός πληθυσμός είναι μουσουλμάνοι, έχει μετατραπεί σε περιφερειακό κόμβο για τέτοια προϊόντα από τότε που ίδρυσε έναν από τους πρώτους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για την πιστοποίηση ποιότητας halal το 2006.

Οι τράπεζες της Βοσνίας, οι παραγωγοί τροφίμων και οι ξενοδόχοι έχουν υιοθετήσει πρότυπα halal για να αξιοποιήσουν μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά χάρη στην εισροή τουριστών του Κόλπου και το αυξανόμενο εμπόριο με τον αραβικό κόσμο.
«Η ευρωπαϊκή αγορά halal είναι ιδιαίτερα σημαντική επειδή δεν έχουν πιστοποιηθεί πολλά προϊόντα ενώ υπάρχει ζήτηση για αυτά με πολλούς μουσουλμάνους που ζουν στην Ευρώπη», δήλωσε στο Reuters την Παρασκευή ο Νταμίρ Αλιχότζιτς, διευθυντής του Οργανισμού Πιστοποίησης Ποιότητας halal της Βοσνίας.

Η συγκεκριμένη αγορά, η οποία καλύπτει 1,9 δισεκατομμύρια καταναλωτές και αξίας 1,27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021, προβλέπεται να φτάσει τα 1,67 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Ισλαμικής Οικονομίας του 2022. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των μουσουλμάνων στην Ευρώπη.

Η πιστοποίηση Halal επιβεβαιώνει ότι ένα προϊόν κατασκευάστηκε σύμφωνα με το νόμο της Σαρία του Ισλάμ. Δεν πρέπει να περιέχει ίχνη χοιρινού, αλκοόλ ή αίματος και πρέπει να κατασκευάζεται σε εργοστασιακές γραμμές χωρίς κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού.
Ο Αλίχοτζιτς είπε ότι η υπηρεσία του έχει μέχρι στιγμής πιστοποιήσει 110 τοπικές εταιρείες ως halal εκ των οποίων το 80% είναι παραγωγοί τροφίμων. Η βιομηχανία, η οποία απασχολεί περίπου 10.000 άτομα, καταγράφει ετήσια ανάπτυξη μεταξύ 15%-20%, με περίπου 7.000 προϊόντα πιστοποιημένα ως halal και εξαγωγές σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

"Οι παραγωγοί μας θα πρέπει να αδράξουν μια ευκαιρία που προσφέρει η ζήτηση στην Ευρώπη", είπε στο περιθώριο της Έκθεσης Χαλάλ του Σεράγεβο.

Ο Abdel Halim Abdin του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ιορδανίας είπε ότι η Βοσνία έχει «μεγάλη ευθύνη να διαδώσει το χαλάλ στην Ευρώπη» επειδή βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ