Από Αύγουστο...χειμώνα για το επίδομα θερμανσης

Από Αύγουστο...χειμώνα για το επίδομα θερμανσης
Κάτι ξέρει ο λαός όταν χρησιμοποιεί τη φράση από...Αύγουστο χειμώνα. Απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες μέχρι να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην πρωτοφανή τιμή του 1,35 ευρώ ανά λίτρο. Κι ενώ τα περισσότερα νοικοκυριά θα χρειαστεί να διαθέσουν πάνω από έναν μισθό για να ζεσταθούν, στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη αναζητούν τον τρόπο (και τα χρήματα) για τη διάθεση επιδόματος.

Τα δεδομένα, έχουν ως εξής:

Τιμή διάθεσης: Η διυλιστηριακή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή την περίοδο, διαμορφώνεται περίπου στα 692 ευρώ ανά 1000 λίτρα καυσίμου. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, μέχρι και πέρυσι, έφτανε μόλις στα 60 ευρώ ανά 1000 λίτρα. Προστίθετο το εμπορικό κέρδος (περίπου 70 λεπτά ανά 1000 λίτρα) και ο ΦΠΑ (περίπου 189 ευρώ ανά χίλια λίτρα) και κάπως έτσι προσεγγίζαμε την τιμή λιανικής: 1 ευρώ ανά λίτρο. Αυτά μέχρι και πέρυσι. Διότι φέτος, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 60 ευρώ θα εκτοξευτεί στα 330 ευρώ. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να παρασυρθεί προς τα πάνω και ο ΦΠΑ καθώς στην Ελλάδα συνηθίζουμε να επιβάλλουμε φόρο και στον φόρο. Δηλαδή, ο ΦΠΑ επιβάλλεται και επί του φόρου κατανάλωσης. Πως διαμορφώνεται η τιμή από τις 15 Οκτωβρίου;

1. Τιμή διυλιστηρίου: 692 ευρώ

2. Ειδικός φόρος κατανάλωσης: 330 ευρώ

3. Εμπορικό κέρδος: 70 ευρώ

4. ΦΠΑ (23%): 251,2 ευρώ

Έτσι, η τελική τιμή θα φτάσει 1343 ευρώ ανά 1000 λίτρα ή περίπου στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο.

Προσοχή: Αυτή η τιμή θα ισχύσει για τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Στην επαρχία και ειδικά στα βόρεια και στις νησιωτικές περιοχές κινδυνεύουμε να δούμε τιμές άνω των 1,4 ευρώ ανά λίτρο.

Δημοσιονομική κατάσταση: Αν υποτεθεί ότι κάθε χρόνο διατίθενται περίπου 2 δις. λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, τότε η οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για το σύνολο των νοικοκυριών σε σχέση με πέρυσι (όταν η τιμή διάθεσης του πετρελαίου έπαιζε στα 0,8-0,9 ευρώ ανά λίτρο) εκτιμάται στα 800-900 εκατ. ευρώ. Υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται δεδομένο ότι αποκλείεται να διατεθεί τέτοιο κονδύλι ως επίδομα θέρμανσης. Είναι ζήτημα αν θα εξοικονομηθούν 200 εκατ. ευρώ. Οπότε, εξ' ορισμού δημιουργείται οικονομική επιβάρυνση.

Τρόπος καταβολής επιδόματος: Ο τρόπος με τον οποίο θα καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης, εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο γρίφο για την κυβέρνηση. Για μια ακόμη φορά, η κοινωνική πολιτική σκοντάφτει στην έλλειψη αξιόπιστης βάσης δεδομένων. Στο τραπέζι έχει πέσει η σκέψη η επιδότηση να καταβληθεί μέσω της ΔΕΗ. Δηλαδή, να πιστώνεται ένα ποσό στους λογαριασμούς. Κι εκεί αρχίζουν τα ερωτήματα:

1. Ποια κατοικία θα λογίζεται ως κύρια κατοικία; Χιλιάδες Έλληνες έχουν δύο κατοικίες στο όνομά τους. Ποια θα εκληφθεί ως κύρια;

2. Δεν θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα; Θα επιδοτούμε όσους εμφανίζονται με κύρια κατοικία 50 τετραγωνικών αλλά έχουν στην τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ και εισόδημα 100.000 ευρώ τον χρόνο; Η βάση δεδομένων της ΔΕΗ δεν έχει στοιχεία για τα εισοδήματά μας.

3. Θα επιδοτούμε και όσους δεν αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης;

Είναι προφανές ότι δεν είναι εύκολο να ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος. Και θα φανεί στην πράξη αν θα οδηγηθούμε σε μια γραφειοκρατική λύση όπου οι φορολογούμενοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά αγοράς του πετρελαίου θέρμανσης στην εφορία προκειμένου να πάρουν την επιδότηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών.

Οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέσα στο 1ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρχει χρόνος να γίνει η προετοιμασία του συστήματος και να καταβληθεί το επίδομα εγκαίρως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ