Έρχεται το γάλα ημέρας - Η Vivartia ανοίγει την αγορά - Ποιοι θα ακολουθήσουν

Έρχεται το γάλα ημέρας - Η Vivartia ανοίγει την αγορά - Ποιοι θα ακολουθήσουν
Σε μία αιφνιδιαστική όσο και αναπάντεχη κίνηση προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Vivartia. Πρόκειται για κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση στον ανταγωνισμό.


Η μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, "μπαίνει" στο γάλα ημέρας, μία κατηγορία η οποία είχε θεσπιστεί πριν από μερικούς μήνες -με την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που παρέτεινε την ζωή του φρέσκου γάλακτος - προκαλώντας έντονες αντιδράσεις ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο ειδικά από τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: "στην περιβόητη μεταρρύθμιση που έγινε νόμος του κράτους, εκτός της επιμήκυνσης παρουσιάστηκε και μια άλλη "καινοτομία" που εμφανίστηκε ως μέτρο υπέρ των μικρών παραγωγών, το λεγόμενο "γάλα ημέρας". Φεύγοντας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησα σε σχετική ερώτηση: Αν δουν γάλα ημέρας, να μου φέρουν και εμένα να το πιώ".
Η διάθεση του γάλακτος ημέρας, θα ξεκινήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η Vivartia, αναμένεται να τρεξει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Η παραγωγή του γάλακτος θα γίνεται από το εργοστάσιο της Vivartia στον Ταύρο, ενώ η διάθεση του θα γίνεται μόνο μέσα από φούρνους και όχι από τα σούπερμαρκετ.
Το γάλα θα συλλέγεται για παράδειγμα τη Δευτέρα, θα παστεριώνεται το ίδιο βράδυ και το πρωί της Τρίτης θα βρίσκεται στα σημεία πώλησης μέχρι την επόμενη ημέρα. H τιμή του νέου προϊόντος δεν είναι ακόμη γνωστή αλλά η συσκευασία θα είναι χάρτινη με όγκο 750 ml.
Το γάλα μιας ημέρας είναι πλούσιο σε θρεπτική αξία, καθώς υπόκειται σε χαμηλή θερμική επεξεργασία, γι' αυτό και ο κύκλος ζωής του είναι περιορισμένος.
Ειδικότερα με βάση τη νομοθεσία που ισχύει πλέον, το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης μπορεί να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
Η κίνηση της Vivartia, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να "κινητοποιήσει" και τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες, όπως για παράδειγμα την Δωδώνη η οποία παλαιότερα είχε ακουστεί ότι ενδιαφερόταν να μπεί στην κατηγορία του γάλακτος ημέρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ