Πρόστιμα μαμούθ στο "καρτέλ της κότας" - Οι 13 πτηνοτροφικές που τιμωρούνται

Πρόστιμα μαμούθ στο "καρτέλ της κότας" - Οι 13 πτηνοτροφικές που τιμωρούνται
Βαρύ πρόστιμο ύψους 40 εκατ. ευρώ, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σε 13 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και στον Σύνδεσμο Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας.

Σύμφωνα με την απόφαση οι συγκεκριμένες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και ο Σύνδεσμός τους, από το 1996 έως και το 2010 καθόριζαν τις τιμές μεταπώλησης και κατένειμαν την πελατεία.

Συγκεκριμένα η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού με ομόφωνη Απόφασή της έκρινε ότι 13 συνολικά πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς και ο Σύνδεσμος Πτηνοτροφικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΠΕΕ), υιοθέτησαν παράνομες πρακτικές οριζόντιου καθορισμού τιμών και κατανομής της πελατείας, με σκοπό το συντονισμό της τιμολογιακής τους πολιτικής και τον καταμερισμό της αγοράς.

Με βάση το σκεπτικό της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προέκυψαν, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μεγάλος αριθμός πτηνοτροφικών επιχειρήσεων συντόνιζε συστηματικά την επιχειρηματική του δράση αναφορικά με τις ως άνω πρακτικές, σε όλο το φάσμα νωπού και κατεψυγμένου κοτόπουλου, και επιπέδων της αλυσίδας εφοδιασμού (χονδρέμποροι, σούπερ μάρκετ, ψησταριές, κρεοπώλες).

Η εν λόγω οριζόντια σύμπραξη, η οποία, σύμφωνα με την Απόφαση, διήρκεσε επί μακρό χρονικό διάστημα (1996 έως 2010), υλοποιήθηκε κυρίως μέσω συχνών και τακτικών συναντήσεων εκπροσώπων του κλάδου, εντός ή εκτός του Συνδέσμου τους, ή/και μέσω ανταλλαγής πληροφοριών. Στο πλαίσιο αυτό, οι συμφωνίες ή/και συνεννοήσεις για τις τιμές εξειδικεύονταν, αρκετές φορές, ανά κατηγορία προϊόντος (στήθος, μπούτι, φιλέτο κ.λπ.), αλλά και ανά κανάλι διανομής (έμποροι/αντιπρόσωποι, κρεοπωλεία/ψησταριές, σούπερ μάρκετ), ενώ, περαιτέρω, υπήρχε μηχανισμός παρακολούθησης για τη συμμόρφωση από μέρους των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων.

Με τον τρόπο αυτό, κατάρτισαν συμφωνίες ή/και αντικατέστησαν τους κινδύνους του ανταγωνισμού με συνεργασία μεταξύ τους, η οποία μείωνε την αβεβαιότητα που είχε κάθε επιχείρηση σχετικά με την εμπορική πολιτική που θα υιοθετούσαν οι ανταγωνιστές της στην αγορά, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων.

Με αυτά τα δεδομένα του συνόλου των στοιχείων του φακέλου και της αποδεικτικής διαδικασίας, η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαπίστωσε τη διάπραξη παραβάσεων και υποχρέωσε τις συμπράττουσες επιχειρήσεις να παύσουν τις συγκεκριμένες αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, ενώ παράλληλα τους επέβαλλε και τα αντίστοιχα πρόστιμα (ανάλογα με τη διάρκεια συμμετοχής κάθε επιχείρησης στην παράβαση). Δείτε ποιες επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με πρόστιμα καθώς και τι πρόστιμο επωμίστηκε η καθεμία ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ