Θεσσαλονίκη: Περιορισμένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων φέτος

Θεσσαλονίκη: Περιορισμένη η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων φέτος

Από τα 500.000 αντιγριπικά εμβόλια που παρελήφθησαν στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022, όπως εκτιμά ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές, ποσοστό 2% παραμένει αδιάθετο στις φαρμακαποθήκες και 28% στα φαρμακεία

Χαμηλή είναι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό περίπου 30% να παραμένει αδιάθετο στα ψυγεία των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών.

Από τα 500.000 αντιγριπικά εμβόλια που παρελήφθησαν στο νομό Θεσσαλονίκης για την περίοδο 2021-2022, όπως εκτιμά ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές, ποσοστό 2% παραμένει αδιάθετο στις φαρμακαποθήκες και ποσοστό 28% στα φαρμακεία.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης, «πέρυσι δεν είχαν κυκλοφορήσει τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και οι πολίτες έσπευσαν στα φαρμακεία να κάνουν το αντιγριπικό, θέλοντας να προστατευτούν στο βαθμό που μπορούσαν. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τα έκτακτα μέτρα και το lockdown που είχαν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η Covid-19, δεν καταγράφηκαν κρούσματα γρίπης. Αυτό δημιούργησε τη λανθασμένη εντύπωση ότι και φέτος δεν θα έχουμε περιστατικά γρίπης, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην προσέλθουν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει διότι οι ιώσεις εμφανίστηκαν πολύ νωρίς και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Επιπλέον, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή επικείμενη έξαρση της γρίπης, ενώ τονίζουν ότι όταν μια χρονιά δεν καταγράφονται περιστατικά, συνήθως την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί η γρίπη, θα είναι πιο έντονη και δυναμική».

Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου. Επομένως δεν είναι αργά για να εμβολιαστεί κάποιος ακόμη και τώρα και να θωρακιστεί έναντι του ιού της γρίπης. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργηθούν αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ