ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΙΣ ξεκίνησαν την ενημέρωση για την πρόληψη της γρίπης

ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΙΣ ξεκίνησαν την ενημέρωση για την πρόληψη της γρίπης
Διακόσιες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν εκτός λειτουργίας – Από τον Οκτώβριο να κάνουμε όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο

Ξεκίνησε ήδη από την τρέχουσα εβδομάδα στη χώρα μας η ευρεία ενημέρωση των επαγγελματιών Υγείας και του γενικού πληθυσμού σχετικά με την πρόληψη της γρίπης. Ο τρέχων κύκλος ενημέρωσης διενεργείται με πρωτοβουλία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αυξηθεί αισθητά για φέτος η εμβολιαστική κάλυψη κατά της γρίπης μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας, τόσο στο δημόσιο σύστημα Υγείας όσο και στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών Υγείας εμφανίζεται απογοητευτικά χαμηλή στη χώρα μας, με ποσοστό το οποίο δεν υπερβαίνει το… 10% του συνόλου!

Υπουργείο Υγείας, ΚΕΕΛΠΝΟ και ΠΙΣ μας υπενθυμίζουν ότι το πρόγραμμα του αντιγριπικού εμβολιασμού θα ξεκινήσει, όπως κάθε χρόνο, τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με ό,τι προκύπτει από τα συστηματικά επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ,

  1. το επιδημικό κύμα συμβαίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου,
  2. η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου,
  3. κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης [ Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β],
  4. τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ., οφείλονται ακόμα κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)pdm09.

Πάντως, η κατάσταση με τη διαθεσιμότητα κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη χώρα μας δεν είναι καθόλου καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς περίπου 200 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν ακόμη εκτός λειτουργίας σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε γιατρούς και νοσηλευτές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ