Συνεδριάσεις τρόμου στα χρηματιστήρια του πλανήτη

Μετά την κατάρρευση στις ΗΠΑ, ήρθε το γκρέμισμα στην Ασία – Αγωνία στην Ευρώπη, φόβοι στην Ελλάδα

Συνεδριάσεις τρόμου στα χρηματιστήρια του πλανήτη

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων και ο κίνδυνος εξάπλωσης ενός εμπορικού ή νομισματικού πολέμου, γκρεμίζει τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. Χθες, η Wall Street κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ μηνών ενώ ακολούθησε η Ασία με τον δείκτη Nikkei στο Τόκιο να καταγράφει πτώση άνω του 4%. Τον… λογαριασμό τον πληρώνει φυσικά και η Ελλάδα. Χθες παρά την παρέμβαση Στουρνάρα, ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε νέες απώλειες ενώ ο πήχης των προσδοκιών από την αποστολή Τσακαλώτου στην Ασία πέφτει στα τάρταρα λόγω της εξαιρετικά δυσμενούς συγκυρίας.

Οι παρεμβάσεις σε δημόσιο επίπεδο, προκαλούν έντονες ανησυχίες στις αγορές. Το ένα «μέτωπο» αφορά στις ΗΠΑ και στην προοπτική περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Fed. Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε δημοσίως την δέσμευση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας πως «η Fed κάνει λάθος» και πως «νομίζω ότι η Fed έχει τρελαθεί», ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τη "βουτιά" στα χρηματιστήρια μια από καιρό αναμενόμενη «διόρθωση». Παρέμβαση έγινε και από την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία προειδοποίησε από το Μπαλί για τους κινδύνους ενός εμπορικού ή νομισματικού πολέμου, λέγοντας πως θα μπορούσε να είναι καταστροφικοί για την παγκόσμια ανάπτυξη και να βλάψουν «αθώους περαστικούς». Κάλεσε, δε, τις χώρες να «αποκλιμακώσουν» τις εμπορικές εντάσεις και να διορθώσουν τους παγκόσμιους εμπορικούς κανόνες, αντί να τους εγκαταλείψουν. Ο δε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις εμπορικές εντάσεις, προειδοποιώντας για «ξεκάθαρη» επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας αν κλιμακωθούν οι δασμολογικές απειλές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε σε χαμηλό 17 μηνών ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκανε βουτιά άνω του 4%. Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οχτώ μηνών σημείωσε η Wall Street μετά τη νέα άνοδο στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασενέο υψηλό επταετίαςσημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων βάσης στο 3,23% και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,39%.

Στη Wall Street, oDow Jones«βούλιαξε» 3,15% ή 831 μονάδες στις 25.598, οS&Pσημείωσε πτώση 3,29% στις 2.785 μονάδες και οNasdaqκινήθηκε χαμηλότερα 4,08% στις 7.422 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ