«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο - «Κατερρέουν» οι τραπεζικές μετοχές

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο - «Κατερρέουν» οι τραπεζικές μετοχές


Πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται υπό ένα σφοδρό sell off, με την Πειραιώς να κινείται στα όρια του limit down.

 

Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών, καταγράφοντας μάλιστα διψήφια ποσοστά πτώσης.

Ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά κατά 2,66% και διαμορφώνεται στις 663,21 μονάδες, υπαναχωρώντας σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, λόγω των οξύτατων απωλειών στις τράπεζες, οι οποίες χάνουν τουλάχιστον το 11% της αξίας τους.

Είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς καταρρέει κατά 23,17%, η Τράπεζα Eurobank κατά 17,24% και η Εθνική Τράπεζα κατά 12,72%. Αντίστοιχες πιέσεις καταγράφονται και στις Alpha Bank - Attica Bank, οι οποίες υποχωρούν κατά 5,16% και κατά 7,45%, αντίστοιχα.

Tο νέο τραπεζικό sell off, το οποίο συνιστά συνέχεια της χθεσινής συνεδρίασης, αποδίδεται στη δυσμενή κατάσταση που έχουν περιέλθει τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως απόρροια των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων».

Oι επενδυτές επίσης φοβούνται και τον κίνδυνο μετάδοσης της ιταλικής κρίσης στην πλέον ευάλωτη οικονομία της Ευρωζώνης, δηλαδή στην ελληνική, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Να σημειωθεί ότι σε νέα έκθεσή της η HSBC αναφέρει ότι η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες "εξανεμίζεται" επισημαίνοντας πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο υποχώρησης της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και περαιτέρω 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ