Το σχέδιο είσπραξης των… ξεχασμένων προστίμων στους παραβάτες του ΧΑ

Η τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή

Το σχέδιο είσπραξης των… ξεχασμένων προστίμων στους παραβάτες του ΧΑ

Στο φως η πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο ΥΠΟΙΚ για να λυθεί το πρόβλημα με τις ανείσπρακτες καμπάνες στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους εφόσον… επιθυμούν. Θα θεσπιστεί διαδικασία για να εισπράττονται τα πρόστιμα από funds  που δεν διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, ωστόσο το κενό για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν παραμένει ανοικτό Η τροπολογία θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή, με το αρμόδιο υπουργείο να ανοίγει στην ΤτΕ λογαριασμό ο οποίος θα «υποδέχεται» τα πρόστιμα

«Αν θέλεις μπορείς να πληρώσεις, αν όχι, και πάλι φίλοι θα ‘μαστε». Αυτή είναι η φράση που περιγράφει σε απόλυτο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν το υπουργείο οικονομικών και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς να επιλύσουν το σοβαρό θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και έχει να κάνει με την αδυναμία είσπραξης προστίμων που επιβάλλονται σε ξένους επενδυτές για παραβίαση της νομοθεσίας. Ευτυχώς, έστω και με κενά, μετά από πολλά χρόνια συσκέψεων, προτάσεων και πολλών συζητήσεων που έγιναν στις αρμόδια όργανα, το υπουργείο οικονομικών υιοθετεί τις προτάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και με τροπολογία που αναμένεται, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ΜP, να κατατεθεί στη βουλή μέσα στις επόμενες 20 ημέρες μαζί με την υιοθέτηση της οδηγίας Mifid II, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2018, η κατηγορία των ξένων επενδυτών που διαπιστώθηκε ότι παραβίασαν τη χρηματιστηριακή νομοθεσία και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, αν επιθυμούν, θα μπορούν να τα εξοφλήσουν.

Όπως περιγράφει η τροπολογία, για το σκοπό αυτό, το αρμόδιο υπουργείο θα ανοίξει στην τράπεζα της Ελλάδος, έναν λογαριασμό ο οποίος θα «υποδέχεται» τα πρόστιμα. Μέχρι σήμερα, με διαχρονική ευθύνη των Υπουργών Οικονομικών οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές-κερδοσκόποι μπορούσαν να αλωνίζουν και να προβαίνουν σε σωρεία διαπιστωμένων παράνομων πράξεων, όπως η χειραγώγηση της αγοράς, αλλά να μην κινδυνεύουν με την καταβολή των χρηματικών ποσών που τους επιβάλλονταν. Πρακτικά μπορούσαν να παρανομούν και να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από αυτές τις παρανομίες και να μην ανησυχούν αν και εφόσον εντοπιστούν και τους επιβληθούν πρόστιμα, γιατί πολύ απλά δεν είχαν καμία επίπτωση από την μη καταβολή τους. Και αυτό συνέβαινε για ένα και μόνο λόγο. Το εντελώς αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος ,–άκουσον, άκουσον- δεν έχει θεσπίσει μέχρι σήμερα διαδικασία για να εισπράττονται τα πρόστιμα τα οποία επιβάλλονται σε ξένους επενδυτές που δεν διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στην Ελλάδα. Το χειρότερο όλων είναι ότι ακόμα και αυτοί οι ελάχιστοι σοβαροί ξένοι επενδυτές στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα και απευθύνθηκαν στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προκειμένου να τα εξοφλήσουν, δεν τα κατάφεραν γιατί δεν είχαν ελληνικό ΑΦΜ.

Η τροπολογία λοιπόν που θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη βουλή, λύνει το πρόβλημα της είσπραξης των προστίμων για όσους θέλουν να πληρώσουν. Ωστόσο, το κενό παραμένει για όσους ΔΕΝ θέλουν να πληρώσουν τα συγκεκριμένα πρόστιμα, και δεν είναι λίγοι, καθώς παρά τις προσπάθειες των αρμοδίων, δεν βρέθηκε τρόπος να εισπράττονται από όσους δεν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ. Σκανδαλωδώς, ελέω νομοθετικού κενού, ακόμα και σήμερα το υπουργείο οικονομικών δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τα πρόστιμα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που κάθε τρεις και λίγο επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.) σε ξένους επενδυτές για ανοικτές πωλήσεις (αέρα) τραπεζικών μετοχών ή για άλλες παραβατικές συμπεριφορές, αν και εφόσον οι ίδιοι δεν θέλουν να πληρώσουν.. Μπορεί να σας ακούγεται ως ανέκδοτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Όλα αυτά συμβαίνουν στην «μπανανία» της ευρώπης, την ώρα που οι αποκαλύψεις για τα paradise papers, που συμπεριλαμβάνουν μεγιστάνες, βασιλείς, επιχειρηματίες και τις μεγαλύτερες τράπεζες και επιχειρήσεις του πλανήτη, έχουν δημιουργήσει τεράστιο θόρυβο στην παγκόσμια κοινότητα, λόγω του πλούτου που έκρυβαν σε αυτούς τους «παραδείσους» με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Ελληνικός… παράδεισος

Η αδυναμία είσπραξης των προστίμων είναι πλέον κοινό μυστικό στους ξένους παίκτες αλλά και τους Έλληνες μεγάλους επενδυτές-παύλα τζογαδόρους με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις η Χρηματιστηριακή Αγορά να έχει μετατραπεί σε ζούγκλα αφού κανένας δεν φοβάται την επιβολή χρηματικών ποινών καθώς είναι άνευ αντικρίσματος. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σπαταλώντας χιλιάδες ανθρωποώρες για να ολοκληρώσει τον έλεγχο, έχει επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα τα οποία, δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Πρώτη και κύρια συνέπεια, να ακυρώνεται ο ρόλος της ίδιας της Επιτροπής και το δημόσιο να καταβάλλει τεράστια ποσά για τους μισθούς των εξειδικευμένων ελεγκτών που έχουν προσληφθεί για να πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του χρηματιστηρίου για τον μήνα Οκτώβριο, οι… επενδυτές από τα Νησιά Κέιμαν είναι ένατοι(!) στη λίστα των μεγαλύτερων επενδυτών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, ενώ αυτοί με έδρα τα Νησιά Βερμούδες ακολουθούν στη δέκατη θέση!

Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ