Νέο σφυροκόπημα σε Ομόλογα και Χρηματιστήριο: Πού και γιατί αναμένεται αντίδραση (upd)

Νέο σφυροκόπημα σε Ομόλογα και Χρηματιστήριο: Πού και γιατί αναμένεται αντίδραση (upd)
Παρά το γεγονός ότι στα πρώτα λεπτά το Χρηματιστήριο έδειξε ότι θα αντιδράσει μετά το ξεπούλημα των προηγούμενων ημερών

η συνέχεια ήταν οδυνηρή και ο Γενικός Δείκτης κατρακυλά σε νέα χαμηλότερα επίπεδα. Βέβαια τα σήματα από την αγορά ομολόγων από το ξεκίνημα των συναλλαγών δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά καθώς συνεχίστηκε η ελεύθερη πτώση των τιμών και η αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.
Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει βουτιά στα επίπεδα του 66 με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 8,9% ενώ μόλις προχθές η απόδοση διαμορφωνόταν σε 7%. Η πτώση στα ομόλογα από πλευράς ταχύτητας έχει ξεπεράσει και αυτή της περιόδου λίγο πριν την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο Μνημόνιο γεγονός που τρομοκρατεί τους οικονομολόγους.

Την ίδια στιγμή στο χρηματιστήριο οι απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 3% με την πτώση να είναι επιταχυνόμενη λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι και να υπάρξει ανάκαμψη προς το τέλος της συνεδρίασης που οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο στις 869,66 με απώλειες σε ποσοστό 2,22%. Έντονες διακυμάνσεις εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο που κινήθηκε καθοδικά σε ποσοστό 1,13% και ήταν αυτός που ουσιαστικά διέσωσε το Γενικό δείκτη. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 223 εκ Ευρώ γεγονός που δεν θεωρείται θετικό. Πάντως η πίεση στις τραπεζικές μετοχές θεωρείται λογική καθώς επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους χρήματος που συνεπάγεται η εκτίναξη των αποδόσεων των ομολόγων και ο περιορισμός των απωλειών στο τέλος της συνεδρίασης αποδίδεται στις λεκτικές παρεμβάσεις στήριξης που έγιναν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την Ελλάδα αλλά και το «δώρο» Ντράγκι σε σχέση με την αποτίμηση των ενεχύρων. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον στα κρίσιμα επίπεδα στήριξης των 860 μονάδων και τυχόν καθοδική διάσπασή τους θα οδηγήσει την αγορά σε νέα μεγάλη πτώση. Ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως και τις 856,38 μονάδες. Οι αναλυτές πάντως θεωρούν ότι η πιθανότητα ισχυρής ανοδικής αντίδρασης είναι αυξημένη στα συγκεκριμένα επίπεδα τιμών λόγω υπερπώλησης τις προηγούμενες ημέρες αλλά και των πυροσβεστικών παρεμβάσεων των Ευρωπαίων που ξεκίνησαν σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ