«Ταύρος» για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - Νέα αυξημένη τιμή - στόχος οι 1.550 μονάδες

«Ταύρος» για το Χρηματιστήριο Αθηνών η Goldman Sachs - Νέα αυξημένη τιμή - στόχος οι 1.550 μονάδες

Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος της Goldman Sachs αυξάνει την τιμή στόχο για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών για το νέο έτος στις 1.550 μονάδες, έναντι των 1.375 μονάδων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του και 1.350 μονάδες είναι η τρέχουσα αποτίμησή του και το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα είναι 16% στους επόμενους δώδεκα μήνες. Η προσδοκώμενη απόδοση του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ είναι 24% σε τιμές δολαρίου έναντι 17% που ισχύει στις αναδυόμενες αγορές.

Το γεγονός αυτό τοποθετεί την εγχώρια αγορά μετοχών στις top αγορές σε όρους ανοδικού περιθωρίου και η αποτίμηση του εγχώριου δείκτη σε σχέση με τις αναδυόμενες τονίζει αυτή την θετική εικόνα.

Ο δείκτης αποτίμησης P/E (πολλαπλασιαστής κερδών) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στις 7,5 φορές και σε όρους P/BV (τιμή προς λογιστική αξία) σε 1,1 φορές, στοιχεία που κατατάσσουν την εγχώρια αγορά στις πλέον ελκυστικά αποτιμημένες. Οι αντίστοιχοι δείκτες των αναδυόμενων αγορών είναι 11,5 φορές σε όρους Ρ/Ε και 1,6 φορές σε όρους λογιστικής αξίας, με το discount να προσεγγίζει το 35% σε όρους Ρ/Ε και να ξεπερνά το 30% σε όρους P/BV.

Η ελκυστική αποτίμηση ενισχύεται αν ληφθούν υπόψη τα κέρδη ανά μετοχή (ΕΡS). Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα ενισχυθούν κατά 8% τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ η εκτίμηση των αναλυτών για το 2024 τοποθετεί την αντίστοιχη άνοδο σε 0%. Για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών, η μέση μεταβολή των κερδών ανά μετοχή θα είναι 11% φέτος περίπου και στο 9% για τον δείκτη της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). To περιθώριο ανόδου της εγχώριας αγοράς είναι υψηλότερο από τις αγορές CEEMEA για το 2024.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ