Ο πόλεμος σκορπά την αβεβαιότητα - Βουτιά σε χαμηλό 5μήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο πόλεμος σκορπά την αβεβαιότητα - Βουτιά σε χαμηλό 5μήνου στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη, μεικτά πρόσημα στην Ασία

Αμηχανία και αβεβαιότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλης κλίμακας της Χαμάς στο Ισραήλ, από αέρα, γη και θάλασσα, το Σάββατο (ιερή μέρα των Εβραίων), με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου να κηρύσσει χθες Κυριακή και επίσημα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι επιπτώσεις ήταν άμεσες, πρώτα και κύρια στο πετρέλαιο που έκανε άλμα σχεδόν 5%, καθώς κορυφώνονται οι φόβοι ότι θα υπάρξει εφοδιαστικό σοκ με τον «μαύρο χρυσό».

Σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της βαθιάς κλιμάκωσης των γεωπολιτικών προκλήσεων προχωρούν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να κατέρχεται απότομα στη ζώνη των 1.110 μονάδων, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου. Ειδικότερα, ο ΓΔ λίγο μετά το άνοιγμα του Χ.Α. έχανε τουλάχιστον 22,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής

Λίγο νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν σε μεικτό έδαφος, ωστόσο γρήγορα επικράτησε το κόκκινο στα ταμπλό, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,4% στις πρώτες συναλλαγές, με τις μετοχές των χημικών και των ταξιδιωτικών εταιρειών να υποχωρούν κατά 1,5%. Αυτή την ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης σημειώνει πτώση 0,3% στις 443,63 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο 0,03%, ο γαλλικός CAC 40 με πτώση 0,66%, ο ιταλικός FTSE MIB με πτώση 0,82% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 χάνει 0,70%.

Ωστόσο, οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν άνοδο.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σκαρφάλωσε νωρίτερα πάνω από τα 89 δολάρια/βαρέλι , ενώ το μπρεντ άγγιξε τα 89 δολάρια καθώς οι traders ετοιμάζονται για μια επίθεση ευρύτερης κλίμακας, μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι στέλνει τον αμερικανικό στόλο στην περιοχή. Η Wall Street Journal μετέδωσε ότι οι Ιρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας βοήθησαν τη Χαμάς να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της στο Ισραήλ, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους αντιποίνων κατά της Τεχεράνης.

Στη συνέχεια, τα κέρδη περιορίστηκαν λίγο με το αμερικανικό αργό στα $85,46 και το μπρεντ στα 87,02 δολ/βαρέλι.

Μεγάλη ζήτηση για χρυσό

Ο χρυσός σημείωσε άνοδο λόγω της αυξημένης ζήτησης για ασφαλή καταφύγια από τους επενδυτές μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Το πολύτιμο μέταλλο κέρδισε έως και 1,2% τη Δευτέρα, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές προετοιμάζονται για μεγάλη μεταβλητότητα από την επίθεση των μαχητών της Γάζας.

Νωρίτερα, σε μεικτό έδαφος έκλεισαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 0,23% και έκλεισε στις 6.970,2 μονάδες, διακόπτοντας ένα πενθήμερο σερί απωλειών, μετά την πτώση του δείκτη την Παρασκευή κάτω από το όριο των 7.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαμορφώθηκαν στις 17.724 μονάδες, υποδηλώνοντας ισχυρότερο άνοιγμα σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο του HSI στις 17.485,98 μονάδες.

Η πρωινή συνεδρίαση στο Χονγκ Κονγκ διακόπηκε αφού η πόλη ενίσχυσε την προειδοποίηση στην κατηγορία 8 για τον τυφώνα Koinu.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ