Morgan Stanley: Παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Σύσταση overweight για το ΧΑ

Morgan Stanley: Παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Σύσταση overweight για το ΧΑ

Ο MSCI Greece εμφανίζει τις καλύτερες επιδόσεις

Με σύσταση overweight για το Χρηματιστήριο Αθηνών επανέρχεται η Morgan Stanley, στον απόηχο της συνέντευξης του Marshall Stocker, επικεφαλής των αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα αποτελεί την κορυφαία επενδυτική επιλογή στις αναδυόμενες αγορές του Eaton Vance EM Fund του οίκου.

Ο αμερικανικός οίκος προτείνει αύξηση των θέσεων των χαρτοφυλακίων που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές, κατά 20 μονάδες βάσης στο δείκτη MSCI Greece, με στάθμιση 0,45% στη βάση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών ΕΜΕΑ(Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Οι overweight επιλογές για την περιοχή ΕΜΕΑ είναι τα ΗΑΕ, η Ελλάδα και η Πολωνία, ενώ οι underweight επιλογές μας είναι το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Αίγυπτος.

«Οι ελληνικές μετοχές έχουν ισχυρή απόδοση από τις αρχές του έτους και τα τεχνικά στοιχεία βρίσκονται σε υπεραγορασμένη περιοχή, αν και όχι σε ακραία επίπεδα. Τα funds που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές έχουν αυξήσει την έκθεσή τους στις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη συσχέτιση με την πορεία του δείκτη S&P», επισημαίνει η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι τράπεζες αποτελούν το 39% του δείκτη MSCI Greece, ενώ οι αμυντικές καταναλωτικές επιχειρήσεις και οι τηλεπικοινωνίες αποτελούν το 31%. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει σημαντική μείωση των NPEs, αλλά και το 90% περίπου των δανείων των ελληνικών τραπεζών να είναι κυμαινόμενα.

Οι οικομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Το μέγεθος των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα είναι υψηλό, τόσο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, όσο και σε σχέση με τις αναδυόμενες χώρες, αλλά και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της ζώνης του ευρώ, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις φτάνουν σε επίπεδο ρεκόρ το 2022, ενώ οι επενδύσεις στη μεταποίηση και τα ακίνητα αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς», τονίζει η Morgan Stanley.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ