Αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές η Eurobank Equities - Οι 4 λόγοι

Αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές η  Eurobank Equities - Οι 4 λόγοι

Σύσταση buy για τη μετοχή της ΕΧΑΕ με τιμή στόχο στα 6 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως

Η υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα και οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς παραμένουν ισχυρές, με τη Eurobank Equities να θέτει σύσταση buy για τη μετοχή της ΕΧΑΕ με τιμή στόχο στα 6 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως. Όπως παρατηρεί, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν ισχυρή ετησίως, με τον τζίρο να φτάνει στο +14% σε ετήσια βάση στα 108 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω ώθηση από την ανατιμολόγηση των ελληνικών μετοχών με τη μέση κεφαλαιοποίηση της αγοράς στα 74 δισ. (+13% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι).

Παρά την προσωρινή οπισθοχώρηση τον Μάρτιο λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών έχει ενισχυθεί περαιτέρω, ειδικά μετά τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου. Εκτός από το σταθερό πολιτικό σκηνικό – το οποίο είναι πιθανό να εδραιωθεί μετά τον 2ο γύρο των γενικών εκλογών της 25ης Ιουνίου – υπάρχουν αρκετοί άλλοι λόγοι για τους επενδυτές ώστε να είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, και συγκεκριμένα: i) το υγιές μακροοικονομικό πλαίσιο, ii) η αναμενόμενη επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, ii) τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, και iv) ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, ειδικά στην περίπτωση των κλάδων εκτός των χρηματοοικονομικών που παραμένουν σε discount άνω του 25% έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών.

Επιπλέον, ευκαιρίες για τον επανασχεδιασμό της ελληνικής αγοράς βρίσκονται σε μετρήσεις όπως η συνολική κεφαλαιοποίηση προς το ΑΕΠ και το trading velocity, με την Ελλάδα να υστερεί έναντι άλλων αγορών. Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι όγκοι και η κεφαλαιοποίηση θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, ενισχυμένα περαιτέρω από την αυξημένη όρεξη για IPO και εταιρικές ενέργειες. Επιπλέον, η προσπάθεια επιστροφής στην κατάσταση της Αναπτυγμένης Αγοράς είναι ένας πιθανός καταλύτης, έστω και για τα επόμενα δύο χρόνια και με λιγότερο σαφή ανάλυση όσον αφορά τον αντίκτυπο, κατά τη Χρηματιστηριακή.

Δεδομένων των τάσεων από τις αρχές του έτους, οι αναλυτές υπολογίζουν σε ένα μέσο τζίρο για το 2023 – 2024 στα 101-136 εκατ. ευρώ και μέση κεφαλαιοποίηση 78-98 δισ. ευρώ αντίστοιχα, υποθέτοντας ότι το trading velocity θα αυξηθεί έως και 35% το 2024 και 36% το 2025 (έναντι τρέχοντος μέσου όρου ΕΕ 59%), εξακολουθεί να αντιστοιχεί η συνολική κεφαλαιοποίηση προς το ΑΕΠ χαμηλότερο του 50% ακόμη και το 2026 (έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου στο 77%). Αυτό θα οδηγήσει τα έσοδα του ΧΑ κατά +20% υψηλότερα το 2023 και +15% το 2024, με την αύξηση που βασίζεται στον όγκο να υποστηρίζεται περαιτέρω από τα έσοδα από εταιρικές ενέργειες (δηλαδή IPO των ΑΕΕΑΠ, ΔΑΑ κ.λπ.).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ